Bóka János: Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

MH/ MTI
2024. szeptember 10. kedd. 19:49

Bóka János beszámolt arról, hogy a nyugat-balkáni országok miniszterelnökeinek és elnökeinek európai uniós tanácsadóit („serpáit”) látta vendégül Szegeden, a kétnapos találkozón áttekintették a nyugat-balkáni országok csatlakozásának állását és a magyar EU elnökség kapcsolódó terveit.

Megvitatták, hogyan lehetne elősegíteni a régió kapcsolódását az európai hálózatokhoz és a belső piachoz. Egyetértettek abban, hogy a fokozatos integráció, vagyis a hozzáférés egyes uniós programokhoz már a tagság előtt, sok kölcsönösen előnyös lehetőséget rejt – ismertette.

A felzárkózásnak és a reformoknak új lendületet adhatnak az elfogadás előtt álló reform és növekedési tervek, amelyek végrehajtása a magyar elnökség alatt kezdődik meg – állapította meg Bóka János.

Kitért arra is, hogy munkaebéden a nyugat-balkáni tagjelölt országokkal folytatott jogállamisági párbeszédről egyeztettek.

Magyarország új lendületet kíván adni a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának – emelte ki a miniszter.

Azt írta, a bővítés az Európai Unió egyik legsikeresebb politikája. Elengedhetetlennek nevezte, hogy az továbbra is érdemalapú, kiegyensúlyozott és hiteles maradjon.

Hozzátette: az Európai Unió nem lehet teljes a térség csatlakozása nélkül, az mind gazdasági, mind biztonsági, mind geopolitikai szempontból előnyös az Európai Unió egészének.

Magyarország az együttműködés további bővítéséért és mélyítéséért az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és az Európai Politikai Közösség keretében egyeztetésre hívja partnereit – tudatta bejegyzésében az európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Elolvasom a cikket