A professzor megindokolja, miért választja a fehér cukrot a mézzel szemben

A videóban Spector azt mondta, hogy a méz és a fehér cukor között az egyetlen különbség a „magas ár”. Mindkét termék magas vércukorszinthez, sóvárgáshoz és súlygyarapodáshoz vezet – tette hozzá. A vezető táplálkozási szakértő ehelyett a hagyományos fehér cukor választását javasolja.

Egy TikTok-videóban, amelyet már közel hatezren láttak, Spector professzor amellett érvel, hogy a cukoralternatívák nem jobbak.

„A gyártók mindig megpróbálják leplezni azt a tényt, hogy cukrot adtak a termékekhez, több mint 200 különböző, általunk fel nem ismert elnevezést használva a cukornak. Az üzletekben a cukor alternatíváit kínálják nekünk, amelyekről azt mondják, hogy egészségesebbek. De az egyetlen különbség az ár” – mondta.

Elmondta, hogy a méz háromszor drágább, mint a hagyományos cukor.
„Vegyünk ezek közül bármelyiket, legyen az kókuszcukor, méz, juharszirup vagy ezek a barna cukorfajták, mindenféle formában és így tovább, nem hoz semmilyen előnyt a vércukorszint emelése szempontjából” – mondta Spector.
Bár a cukor egyes élelmiszerekben kevésbé van feldolgozva, a kémiai szerkezete azonos.

Mennyi cukrot ehet naponta?

Ez azt jelenti, hogy továbbra is beleszámít a napi szabad cukormennyiségbe, és szélsőséges vércukorszint-emelkedésekhez és -esésekhez vezethet. A felnőttek számára ajánlott, hogy ne fogyasszanak naponta 30 grammnál több cukrot. Ez körülbelül hét teáskanálnyi cukornak felel meg.

Ne feledje, hogy a tejben, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható cukor nem számít bele.

Bármilyen cukros étel vagy szénhidrát fogyasztása a vércukorszint emelkedését okozhatja. Evés után a szervezete a szénhidrátokat glükóznak nevezett cukormolekulákra bontja.

Ez azután felszívódik a véráramba, és eljut a test izmaiba és sejtjeibe, ahol energiaként használják fel, a felesleget pedig a májban, az izmokban vagy a zsírsejtekben tárolják.

A vércukorszint-csúcsok azonban akkor fordulnak elő, amikor a vércukorszintje megemelkedik, majd hirtelen leesik.

Bár normális, hogy étkezés után a vércukorszint emelkedik, ha rendszeresen jelentős vércukorszint-emelkedéseket tapasztal, akkor fokozottan ki van téve a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának.

Elolvasom a cikket