Ezért nem szabad a hűtőbe tenni a vizet

„A víz, még ha kezdetben jó minőségű is, idővel a mikroorganizmusok szaporodásának forrásává válik. Ez a hűtők kialakításának sajátosságai és a működésük körülményei miatt történik. A tartályban hosszú ideig álló víz kedvező környezetté válik a baktériumok szaporodásához. A potenciálisan veszélyes mikroorganizmusok egyike a Legionella nemzetséghez tartozó baktérium, amely súlyos betegségeket, például legionellózist okozhat. A kockázat megnő, ha a hűtőt meleg helyiségben helyezik el, és nem tisztítják rendszeresen” – magyarázta a szakértő.

Nem szabad megfeledkezni a keresztszennyeződés lehetőségéről sem, amely a hűtők nagyszámú ember általi aktív használatából adódik. Minden alkalommal, amikor egy tanuló megérinti a hűtő csapját, vagy vizet merít egy nem megfelelően tiszta edénybe, fennáll a baktériumok és vírusok átvitelének veszélye. Különösen veszélyes, ha a gyerekek véletlenül az ajkukkal érnek a csaphoz, vagy megfelelő mosogatás nélkül már használt palackokból merítenek vizet. Az iskolai folyosókon, ahol az ivóforrások nagy forgalmú területeken találhatók, a kockázat a sokszorosára nő – magyarázta Anton Pogorelyi.

Emlékeztetett a hűtők rendszeres karbantartásának szükségességére is. A szakember szerint a hűtőket legalább hetente egyszer teljes fertőtlenítésnek és karbantartásnak kell alávetni. Emellett, mint Pogorelyi elmondta, a szűrőket is rendszeresen cserélni kell. Ugyanakkor a gyakorlatban ezeket a követelményeket nem mindig tartják be – jegyezte meg a „Lenta.ru” beszélgetőpartnere.

„Tekintettel ezekre a kockázatokra, ajánlott a gyerekeket otthon elkészített ivóvízzel ellátni. A legjobb megoldás az lenne, ha a gyermeknek a vizet egy személyes palackban adnánk, amelyet alaposan megmostak és otthon tiszta vízzel töltöttek meg. Ez csökkenti a potenciálisan káros mikroorganizmusoknak való kitettség kockázatát, és megnyugtatja a gyermeket, hogy jó minőségű, biztonságos vizet iszik. Az otthon elkészített víz sokkal kisebb valószínűséggel szennyeződik, ha a palackokat tisztán tartjuk és rendszeresen kimossuk” – jegyezte meg Pogorely.

Az iskolás gyermekek ivóvízforrásának megválasztásához való hozzáállás nem csupán kényelmi szempont, hanem az egészség megőrzésének fontos intézkedése is. Az iskolai hűtők tömeges használata miatt különösen fontos odafigyelni a higiénére és a víz minőségére, hogy a lehetséges kockázatokat minimalizálni lehessen. A hűtők rendszeres ellenőrzése, valamint a személyes vizes palackok használata egyszerű és hatékony intézkedések, amelyek hosszú távon segítik a gyermekek biztonságának és egészségének megőrzését – tette hozzá Anton Pogorely.

Elolvasom a cikket