Az orvos eloszlatta az őszi vitaminhiányról szóló népszerű mítoszt

A szakember hangsúlyozta, hogy a vitaminok szerepe az egészség szezonális romlásában, az erővesztésben és a rossz közérzetben erősen eltúlzott. Elmondása szerint a valódi avitaminózis – olyan állapot, amikor az embernek vitaminhiánya van – ma már gyakorlatilag ritkaságszámba megy.

„Ez a jelenség korábban is gyakori volt, amikor a hideg idő beálltával az étrend élesen megváltozott a friss gyümölcsök és zöldségek változatosságának és mennyiségének csökkentése irányába. Ma már a teljes értékű, sok növényi terméket tartalmazó étrend szinte mindenki számára elérhető, függetlenül az évszaktól” – magyarázta az orvos.

Az orvos hozzátette, hogy a vitaminok és a mikroelemek jobban felszívódnak az ételekből. A szakember elmondta, hogy a szintetikus vitaminok szedése gyakran túlzott mértékű, és akár káros is lehet az egészségre.

Először is át kell gondolni a napi étrendet: biztosítsuk a megfelelő fehérjebevitelt, tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket. A változatos és kiegyensúlyozott étrend fedezi a szervezet alapvető vitamin- és ásványi anyag szükségleteit. Az egyetlen kivétel a D-vitamin lehet – a mi szélességi körünkben valóban gyakran megfigyelhető a viszonylagos elégtelensége – magyarázta Igor Alentov.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ne szedjük külön-külön ezeket a vitaminokat vagy vitaminkomplexeket orvosi rendelvény nélkül, hogy ne károsítsuk az egészséget.

Elolvasom a cikket