Egy orvos megnevezte az agyban keletkező vérrögök okait

Gaifutdinov elmondta, hogy egyes emberek örökletes hajlamot mutatnak a trombózisra. Kifejtette, hogy ennek oka bizonyos gének mutációja. Elmondása szerint az ilyen rendellenességben szenvedő betegeknek általában élethosszig tartó vérhígító gyógyszerek szedését írják elő.

A neurológus megjegyezte, hogy az agyban vérrögök akut vagy krónikus betegség miatt is megjelenhetnek. Elmondta például, hogy szövődmény léphet fel asztma, arcüreggyulladás és középfülgyulladás esetén. Emellett az agyi vénák trombózisának kockázata megnő terhességben és trauma következtében – tette hozzá Gaifutdinov.

Végül az orvos rámutatott, hogy bizonyos gyógyszerek szedése miatt vérrögök képződhetnek. Elmondása szerint a kombinált orális fogamzásgátlóknak és egyes vakcináknak van ilyen mellékhatása. „Az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár például elismerte, hogy a koronavírus elleni gyógyszere trombózist idézhet elő” – zárta Gaifutdinov.

Korábban Ilja Szorokvasza érsebész, flebológus arra figyelmeztetett, hogy a trombózis kockázata a hormonpótló kezeléssel is megnő. Vért sűrítő tulajdonsággal rendelkeznek a daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszerek.

Elolvasom a cikket