Így védekezhetünk a vastagbélrák ellen

MH
2024. szeptember 11. szerda. 8:31

A feldolgozott húsokat és az alkoholt viszont legjobb elkerülni. Erről Emily Leeming brit táplálkozáskutató nyilatkozott a Daily Mailnek.

Az orvos elmagyarázta, hogy a kereskedelemben kapható palackozott víz műanyag részecskéket tartalmazhat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha az emésztőrendszerbe kerül, negatív hatással lehet a bél mikrobiomra. A tudósok azt is megállapították, hogy a bélrákdaganatok szerkezete több mikroműanyagot tartalmaznak, mint az egészséges emberek szövetei. Emiatt Leeming azt javasolja, hogy a palackozott vizet csapvízzel és forralt vízzel cseréljék ki.

A táplálkozási szakértő a kolbász, a szalonna, a kolbász, a marhahús, a sertés és a bárány fogyasztásának korlátozását is javasolja. Az International Journal of Epidemiology 2022-ben megjelent tanulmány szerint minden napi 70 gramm vörös vagy feldolgozott hús 32%-kal növelte a vastag- és végbélrák kockázatát. Ugyanakkor a fokhagyma, a hagyma, az erjesztett élelmiszerek (savanyú káposzta, kefir), a lencse, a hagyma, a spárga, a csicsóka és a cikóriagyökér összetételükben található prebiotikus rost miatt megelőzik ezt a betegséget.

Az orvos hozzátette, hogy az alkohol a belekre is káros. A táplálkozási szakértő szerint a bor viszonylag biztonságos italnak számít. Olyan antioxidáns vegyületeket tartalmaz, mint az antocianinok és a resveratrol, amelyek pozitív hatással lehetnek a bél mikrobiómára és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Elolvasom a cikket