Milyen olajjal főzzön, ha magas a koleszterinszintje?

Napraforgóolajban sütjük a tojást, a szeletet és a halat, zöldségsalátákat öntözünk vele, sózott heringhez adjuk, és majonézt készítünk belőle. Ez a legnépszerűbb növényi olaj a konyhákban.
De egyre gyakrabban vannak olyan vélemények, hogy jobb, ha nem főzünk napraforgóolajjal. Egy orvos-neurológus, az orvostudományok kandidátusa, a Kazanyi Orvosi Egyetem biokémiai tanszékének munkatársa is kifejtette érveit ezen álláspont mellett. Szerinte a napraforgóolajban lévő instabil és gyorsan oxidálódó, többszörösen telítetlen zsírsavakról (PUFA) van szó.

„A napraforgóolaj már szobahőmérsékleten, melegítés nélkül is elkezd szabad gyököket felszabadítani. Ezek a sejtkárosító részecskék felgyorsíthatják az öregedést, támogathatják a szervezetünkben az alacsony szintű gyulladást, és ennek következtében krónikus betegségeket okozhatnak” – mondta Ksenia Ovsyannikova neurológus.
Amikor napraforgóolajat fogyasztunk, az oxidált PUFA-k felhalmozódnak a sejtmembránokban, és káros oxidatív reakciók láncolata indul be.
„Ezek az oxidált molekulák a legkárosabbak a szervezet számára, különösen, ha az olajat főzés közben felmelegítjük. Ezért a napraforgóolajjal való főzés kategorikusan kizárt” – magyarázza az orvos.

„Valójában egy igazi méreg”

A szakértő megjegyzi, hogy a napraforgóolaj előállítása során alkalmazott technológiai eljárások is jelentősen ronthatják a minőségét, ennek következtében az ilyen olaj melegítéskor mérgező termékké válhat: „Valójában igazi méreg. Az ilyen olaj sütésekor új mérgező vegyületek keletkeznek”.
Az orvos elmagyarázza, hogy az olajgyártás fázisában a napraforgómagot kémiai oldószerekkel kezelik, majd szűrik, finomítják, fehérítik és szagtalanítják, de „a vegyszerek nyomaitól nem mindig lehet teljesen megszabadulni”.

Az orvos azt javasolja, hogy olyan sütőzsírokat használjunk, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek: tisztított vajat (Ghee), kókuszolajat vagy állati zsírokat, mint a sertészsír.
„Ezek sütés közben nem oxidálódnak, nem füstölnek és nem bocsátanak ki rákkeltő anyagokat, megőrizve az étel természetes ízét” – mondja Ksenia Ovsyannikova. Megjegyzi, hogy semmiképpen sem szabad kétszer vagy háromszor annyi olajat használni, mint amennyin az ételt már megsütöttük. Az ugyanis csak úgy hemzseg a káros rákkeltő anyagoktól.

Salátaöntetekhez kiválóak a finomítatlan, hidegen sajtolt növényi olajok: tök, olíva vagy kender. Fontos, hogy frissen préselteket használjunk, mivel ezek az olajok gyorsan oxidálódnak, és megbízható gyártók termékét válasszuk.

„Az olívaolajat – jótékony tulajdonságai ellenére – szintén csak ételek öntetéhez érdemes használni, sütéshez nem” – mondja a neurológus.

Elolvasom a cikket