Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét

MH/MTI
2024. szeptember 11. szerda. 12:51

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Fejérdi Finance Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását, emellett visszavonta a fizetésképtelenné vált Arthur Bergmann Lízing Zrt. engedélyét is, és a társaság felszámolását kezdeményezte – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Közölték: a korábban Delta Faktor Zrt. néven működő Fejérdi Finance Faktor Zrt. (Fejérdi Finance) nem rendelkezik az MNB által engedélyezett kulcsfontosságú vezetőállású személyekkel, nincs bejelentett könyvvizsgálója, és az utóbbi időszakban adatszolgáltatási kötelezettségének sem tett eleget. A társaság a jogszabályi előírások ellenére nem tájékoztatta az MNB-t elnevezésének, székhelyének, részvényesi adatainak megváltozásáról, így a felügyeleti nyilvántartás törzsadatai eltérnek a vonatkozó cégnyilvántartási információktól. E hiányosságokat a Fejérdi Finance a felügyeleti határozati felhívások ellenére sem orvosolta, továbbá nem küldte meg a 2023-ra vonatkozó éves auditált felügyeleti jelentését sem az MNB részére.

A tájékoztatás szerint az MNB egy további határozatában azért vonta vissza az Arthur Bergmann Lízing Zrt. (AB Lízing) ingatlanlízingre jogosító működési engedélyét, és kezdeményezte felszámolását, mert megállapították a fizetésképtelenségét. Mindezen túlmenően a társaságnál hiányosságok voltak tapasztalhatók a személyi feltételek tekintetében is, miközben a társaság adószámát is törölték.

Az MNB mostani intézkedéseinek – az érintett pénzügyi vállalkozások csekély piaci súlya miatt – nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társaságokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – írták.

Elolvasom a cikket