A Polaris Dawn-küldetés elérte a Földtől való, 1400 kilométeres távolságot

MH/MTI
2024. szeptember 11. szerda. 13:52

A SpaceX bejegyzése szerint mióta a NASA Apollo-misszióinak utolsó űrhajósai több mint ötven éve a Holdon jártak, ez a legnagyobb távolság, amennyire egy legénységgel útnak indult űrhajó a Földtől eltávolodott. Messzebb repültek a NASA 1966-os Gemini–11-küldetésének legénységénél is, akik 1374 kilométerre jutottak el a Földtől. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) mintegy 400 kilométeres magasságban kering orbitális pályán.

A küldetéssel nem csupán egy korábbi rekordot akartak túlszárnyalni, hanem arról is további adatokat akartak gyűjteni, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre és az űrkapszula működésére a Földet körülvevő és azt a kozmikus sugárzás nagy részétől védő Van Allen-övön való áthaladás. A kockázatok csökkentésére a legénység legfeljebb tíz órát tölt ebben a magasságban, majd a Földhöz közelebbi pályára áll.

Az ötnapos küldetést a milliárdos Jared Isaacman vezeti. A SpaceX Crew Dragon űrkapszulájában négytagú legénység utazik: Isaacmanon kívül Kidd Poteet, Sarah Gillis és Anna Menon vesz részt a misszióban.

Az űrkapszulát a SpaceX Falcon 9 rakétája indította útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőjéből kedden hajnalban.

A Polaris Dawn-missziót részben Isaacman finanszírozta. A küldetés egyik célja, hogy az űrutazásokhoz kifejlesztett új űrruhát teszteljék. A küldetés harmadik napján, amikor az űrkapszula mintegy 700 kilométerre lesz a Földtől, Isaacman és Gillis űrsétát is tesz a tervek szerint.

Az „első kereskedelmi űrséta” során kipróbálják a küldetés honlapja szerint nagyobb mozgékonyságot biztosító, új anyagokból készült, jobb hőszabályozású űrruhát, amelynek sisakjában beépített kijelző és kamera is van.

A Polaris Dawn az első, az Isaacman által tervezett, három kereskedelmi célú küldetés közül, amelyek célja az emberek bolygóközi utazásához szükséges kutatás és a technológia fejlesztése.

Elolvasom a cikket