A nemzeti kormány megbecsüli a nyugdíjasokat

MH/MTI
2024. szeptember 11. szerda. 14:13

A nemzeti kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, háborús időkben is tartja az ígéretét: tavaly 18,5 százalékkal, idén hat, jövőre pedig várhatóan további 3,2 százalék körüli mértékben emeli a nyugdíjakat – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) a Facebook-oldalán a Népszava szerdai cikkére reagálva.

Szintet lépett a Népszava szerdán reggel: olyan ex-államtitkárral karöltve kezdtek hangulatkeltésbe a nyugdíjakról, aki éppen akkor volt hivatalban a baloldali kormány pénzügyminisztériumi államtitkáraként, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat. Ezzel tevékenyen részt vett a nyugdíjasok megrövidítésében – olvasható a PM közösségi oldalán.

A Pénzügyminisztérium a posztban rámutatott: a nyugdíjtörvény kimondja, hogy akkor szükséges nyugdíjkiegészítés, ha az első nyolc hónap adatai alapján az éves infláció várható mértéke meghaladhatja a januári nyugdíjemelés mértékét. Idén januárban a kormány hat százalékkal emelte a nyugdíjakat, az éves infláció pedig várhatóan 3,7 százalék körül alakul. Ez azt jelenti, hogy az idei évben a nyugdíjak reálértéke nem csökken, hanem tovább emelkedik.

Kiemelték, hogy a nyugdíjtörvény szerint nyugdíjprémiumot akkor lehet fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül. Nyugdíjprémiumot kizárólag a nemzeti kormány fizetett az időseknek, 2017 óta öt alkalommal. A baloldal ezt sosem tette meg – írta a minisztérium.

A kormány 2010 óta megduplázta a nyugdíjakat, a reálértéküket pedig több mint húsz százalékkal javította. Ezenfelül visszavezette a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, amelyre jövő februárban is számíthatnak az idősek – ismertette Facebook oldalán a PM.

Elolvasom a cikket