Uniós pénzek elsikkasztásának gyanújával őrizetbe vettek egy Maros megyei polgármestert

MH/ MTI
2024. szeptember 11. szerda. 15:53

Lucretia Cadart, Déda polgármesterét azzal gyanúsítják, hogy 484 ezer lej (38,5 millió forint) értékű uniós támogatást sikkasztott el. A polgármesterrel együtt 24 órára őrizetbe vették a projektmenedzsert és egy harmadik személyt is.

A Maros megyei település önkormányzata 2018-ben nyert meg több pályázatot a Humán Erőforrás Operatív Program keretében. A bevonó jellegű társadalomra törekvést és a szegénység felszámolását célzó projektek keretében 336 hátrányos helyzetű személynek kellett volna vállalkozási tanácsadást nyújtani, húsznak pedig támogatást adni új vállalkozások létrehozásához és menedzseléséhez.

A DNA közleménye szerint 2021 és 2023 között Lucretia Cadar, a két másik őrizetbe vett személy segítségével több hátrányos helyzetű dédai lakost rávett, hogy vállaljanak ügyvezetői tisztséget helyi vállalkozásoknál. A szóban forgó cégek nevére az uniós támogatásból több haszongépjárművet, kilenc quad és egy UTV-járművet vásároltak, amelyeket jogosulatlan cégek használtak gazdasági tevékenységre.

Elolvasom a cikket