Fiatalít a kávé, állítja egy tanulmány

MH
2024. szeptember 12. csütörtök. 5:16

A kutatók szerint a kávé antioxidáns tulajdonságai leküzdik az oxidatív stresszt és a gyulladást. A pörkölt kávéban található polifenolok javíthatják a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, késleltetve a ráncok és az öregedés egyéb jeleinek kialakulását.

Úgy tűnik, hogy a varázslat valóban az antioxidánsokban rejlik, különösen a polifenolokban, például a klorogénsavban. Valószínűleg ezek a vegyületek okozzák az öregedésgátló hatást a kávéfogyasztóknál” – mondta Hannah Kopelman bőrgyógyász a Verywellnek.

A pörkölt kávé típusa is számít, mivel a polifenolok érzékenyek a hőre. A világosabb pörkölés erősebb, mint a sötét pörkölés, mivel a pörkölés során a magas hőmérsékletnek való hosszabb kitettség elpusztíthatja a polifenolokat.

„Az eszpresszó koncentráltabb, és világosabb pörkölésű, ami kedvezőbb lehet a polifenol-tartalom szempontjából” – magyarázta Tyler Long bőrgyógyász a portálnak.

A tea is tartalmaz polifenolokat. Bár ez a kutatás nem talált erős kapcsolatot a teafogyasztás és az arcbőr lassabb öregedése között, más tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea kivédheti az UV-hatásból eredő fényöregedést és csökkentheti a bőrgyulladást.

A mértékletesség és a következetesség a kulcs az ital egészségre gyakorolt előnyeinek kiaknázásához. Kopelman szerint két-három, körülbelül 250 ml-es csésze kávé elegendő ahhoz, hogy az öregedésgátló hatások teljes mértékben érvényesüljenek. Mindenkinél más lehet az a határ, ahol a kávé és a benne lévő koffein negatív hatásait (például szapora szívverést, rossz alvást) elkezdi tapasztalni.

Elolvasom a cikket