Milyen tojást nem szabad megvenni a boltban

Ha tojást vásárolunk a boltban, nem csak az árára és a kategóriára kell figyelni. Számos más fontos dolgot is figyelembe kell venni a vásárlás előtt. Miért fontos, hogy kinyissa a csomagot, és milyen tojásokat nem szabad megvásárolni a boltban.

Mi a különbség a válogatott tojások és a közönséges tojások között?

A tojások kategóriái

A bolti tojásokat súlytól és eltarthatósági időtől függően kategóriákra és osztályokra osztják. Ezt az információt a tojás csomagolásán feltüntetik és minden egyes tojásra rábélyegzik.

A tojások eltarthatósági ideje szerint a tojások a következőkre oszlanak:

Diétás (D) – legfeljebb 7 napig tárolható;

– asztali (C) – legfeljebb 25 napig tárolható;

– asztali hűtve (C) – legfeljebb 90 nap.

A tojásokat tömeg szerint a következőképpen címkézik:

– kis (M) – 35 és 44,9 g között;

– második kategória (2) – 45 és 52,9 g között;

– első kategória (1) – 53-62,9 g;

– legmagasabb kategória (O) – 63 és 72,9 g között;

– kiválasztott (B) – 73 g vagy annál több.

A polcokon leggyakrabban a CO – azaz a legmagasabb kategóriájú étkezési tojás, illetve a C1 és C2 – az első és második kategóriájú étkezési tojás – feliratú tojásokat találjuk.

Melyik tojást jobb megvenni C1 vagy C2, vagy vegyek válogatott tojást?

Sokan úgy gondolják, hogy minél magasabb kategóriájú a tojás, annál jobb, és hogy a selejtezett tojás jobb, mint a C1 vagy C2. Valójában a szakértők szerint a C1 és a C2 egészségesebb, és megmagyarázzák, hogy miért nem lehet ebben az esetben szelektált tojást vásárolni – ezeket idősebb tyúkok tojják, így nagyobb a súlyuk, de kevesebb vitamin és tápanyag van bennük.

Ha otthoni sütésről beszélünk, akkor a legjobb, ha C1-es tojást használunk, vagyis az 1. kategóriájú étkezési tojásokat. Ha a recept azt mondja, hogy nagyméretű tojásokra van szükség – a legmagasabb vagy a kiválasztott kategóriát vegyük. A profi cukrászok azonban ritkán hagyatkoznak a címkézésre – ők az összes tojást lemérik (törve), és pontosan annyit vesznek, amennyi a recepthez szükséges.

Milyen tojásokat nem lehet vásárolni a boltban – mire kell figyelni

A tojások kiválasztása a boltban, meg kell nézni:

– Kategória – erről fentebb már beszéltünk;

– a gyártás dátuma és a tárolási körülmények;

– a termék megjelenése.

Mindig jobb frissebb tojást vásárolni, és itt van, hogy miért. A tojásoknak kétféle eltarthatósági ideje van: szobahőmérsékleten (0 és +20 ° C között) 25 napig, -2-0 ° C hőmérsékleten – akár 90 napig is tárolhatók. De néha az eladók gátlástalanok, és egy tálca tojást tesznek a hűtőszekrénybe, amely előtte 25 napig feküdt a polcon a teremben. Ezért, ha a tojások több mint 25 napig fekszenek a hűtőben, jobb, ha nem veszik őket. Tekintettel arra, hogy néha még a kereskedelmi csarnokban is nehéz fenntartani egy bizonyos hőmérsékletet, jobb, ha visszabiztosítjuk és frissebb terméket veszünk.

Továbbá, ha tálcán vásárol tojást, ne legyen lusta kinyitni és ellenőrizni:

– a héj épségét – ha a tojás repedezett, kórokozó baktériumokat kaphat, és nem vásárolhatja meg;

– a héj tisztaságát – nem lehet rajta vér vagy ürülék nyoma;

– a tojásoknak egyforma színűnek kell lenniük – ha fehér, akkor fehérnek, ha barna, akkor barnának kell lenniük.

És egy másik fontos pont, amire figyelni kell, hogy a tojások hogyan fekszenek a tálcán. A gyári csomagolás ugyanis azt feltételezi, hogy a tojásokat az éles végükkel lefelé, a tompa végükkel felfelé helyezik el. Ha másképp fekszenek, akkor nagy valószínűséggel már más vásárlók is „kiválogatták” őket Ön előtt, és hogy milyen tojások és milyen tételből kerültek ebbe a csomagba – nehéz megmondani. Tehát jobb, ha veszel egy másikat.

Elolvasom a cikket