A tejallergia és laktózérzékenység között különbséget kell tenni

Legtöbbször már kisbabakorban felismerik a tejallergiát a szülők. Általános jelei, hogy szoptatáskor elutasítja a gyermek az anyatejet, erősen sír, vagy kisebb foltok jelennek meg bőrén. Ilyenkor az allergológus szerint fontos egy laboratóriumi vizsgálat elvégzése, hogy konkrét diagnózist kapjunk, írja a hirado.hu.

Meghalt egy tejallergiában szenvedő 13 éves brit tinédzser pár órával azután, hogy belekortyolt a forró csokijába. Egy kávézóban szója helyett tehéntejjel készítették el az italt, a mentők később pedig már nem tudták megmenteni a fiatal lány életét. Az ügyet nemrég tárgyalta a kelet-londoni kerületi bíróság, az eset még 2022 februárjában történt.

A tragédia sajnos arra is felhívja a figyelmet, hogy a tejallergia egyre több embert érint, különösen a csecsemők és kisgyermekek körében gyakori, de felnőtteknél is előfordulhat. Tünetei széles skálán mozognak, az enyhe bőrirritációtól a súlyos anafilaxiás sokkig, amely akár életveszélyes is lehet.

Magyarországon körülbelül hárommillió embert érint a tejérzékenység valamelyik típusa, ezek viszont általában enyhébb formában jelennek meg. A ritka esetben életveszélyes tejallergia Nékám Kristóf allergológus szerint a magyar emberek mintegy 10 százalékát érinti.

Elolvasom a cikket