Trump az oroszokat és az ukránokat is sarokba szorítaná

Az amerikai médiában megjelent hírek szerint Trump terve valójában mind Ukrajna, mind Oroszország zsarolását tartalmazza – ha Ukrajna nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, akkor a fegyversegélyt megvonják. Ha Oroszország nem hajlandó tárgyalni, Ukrajna több fegyvert kap.

Uriel Epstein, a Renew Democracy Initiative nevű amerikai nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója az RBC-Ukrajina című lapnak elmondta, hogy Trump elsődleges célja az Ukrajna és Oroszország közötti megállapodás előmozdítása lesz.

„Ami Trumpot illeti, ki tudja, hogy pontosan mi szerepel a tervében? Amit tudunk, az az, hogy Trump a múltban nagyon szívesen találkozott Oroszországgal félúton, és az lesz az elsődleges célja, hogy olyan megállapodást hajtson végre, amelyhez a nevét adhatja, függetlenül a feltételektől.Ez nem sok jót ígér Ukrajnának” – mondta.

A republikánus egy nemrégiben lezajlott vita során kitért a kérdés elől, hogy Ukrajna megnyerte-e a háborút, és csak annyit mondott, hogy szeretné, ha a háború véget érne. Trump azt is mondta, hogy fel fogja hívni Ukrajna és Oroszország vezetőit, és ezután – mint mondta – véget ér a háború.

Nemrégiben Trump újabb elképzeléseket is hangoztatott a témával kapcsolatban. Szerinte a republikánus azt tervezi, hogy az év végére 40 dollárra csökkenti az olaj világpiaci árát hordónként, és ezzel csökkenti Oroszország költségvetési bevételeit.

Ezeknek a terveknek a realitása kérdéses, már csak azért is, mert egy ilyen lépés az USA közel-keleti szövetségeseit sújtaná. Ezért a gyakorlatban Trumpnak mindenképpen kiigazításokat kell majd tennie.

Trump hozzáállása Ukrajnához

Donald Trump amerikai elnökjelölt az Ukrajnának nyújtott segélyek csökkentését szorgalmazta. Konkrétan kijelentette, hogy a segélyt kölcsön, nem pedig „ajándék” formájában kellene nyújtani.
Emellett többször is azt állította, hogy a Fehér Házba való visszatérése előtt vagy 24 órán belül véget tud vetni az ukrajnai háborúnak. Az ellenfelével, a demokrata párti Kamala Harris képviselővel folytatott vitában kitért az Ukrajna győzelmére vonatkozó kérdés megválaszolása elől.

Elolvasom a cikket