Az új háborús dilemma: amerikai fegyver ukrán kézben, orosz földön

Az amerikai fővárosban épp arról tárgyalnak, milyen mélységig támadhatja Ukrajna amerikai fegyverekkel Oroszországot? A Fehér Ház véglegesíti azt a tervet, amely enyhítené az Ukrajnának adományozott amerikai fegyverek felhasználására vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve az ukrán hadsereg számára, hogy hatékonyabban védekezzen az orosz rakétatámadások ellen – erősítette meg egy nyugati tisztviselő és két másik, a tárgyalásokat ismerő személy a Politiconak.

A tervezetről folytatott megbeszéléseket szűk körben tartották, és a részletek még kidolgozás alatt állnak. Az elmúlt napokban azonban Washingtonban, Londonban és Kijevben egyaránt tárgyaltak annak lehetőségéről, hogy Ukrajna milyen területeket érhet el amerikai és brit gyártmányú fegyverekkel Oroszországon belül.

A legújabb megbeszélések jelentős változást jelentenek a nyári vitákhoz képest, és arra utalnak, hogy a Biden-adminisztráció készen állhat arra, hogy végre engedélyezze Ukrajna kérését, hogy határozottabban védhesse meg magát, és agresszívebb lépéseket tegyen Oroszországon belül.

Ezt a lépést az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó egy júniusi interjúban utalt arra, hogy az Egyesült Államok készen állhat arra, hogy kibővítse azt a területet, ahol Ukrajna amerikai fegyvereket használhat Oroszországban.

A tárgyalások azért gyorsultak fel, mert az Egyesült Államok megerősítette, Irán sikeresen szállított ballisztikus rakétákat Oroszországnak. Az amerikai és brit tisztviselők hetek óta egyeztetnek arról, hogy Ukrajna használhassa a brit Storm Shadow rakétákat Oroszországon belüli csapásokra, de döntés még nem született. A kérdés a tervek szerint napirenden lesz, amikor Joe Biden elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök pénteken találkozik a Fehér Házban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és brit kollégája, David Lammy szerdán Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák a fegyverek kérdését, valamint Ukrajna oroszországi beavatkozásait és a legutóbbi orosz előrenyomulásokat. Az amerikai törvényhozók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az adminisztrációra, hogy döntsön az ügyben, és jelezzék, hogy Ukrajna megérdemli a támogatást saját szuverenitásának védelme érdekében.

Elolvasom a cikket