A lengyel külügyminisztert is csúnyán átverték az orosz tréfamesterek

Vovan és Lexus, akik jellemzően különböző tisztségviselőket utánozva veszik rá a közszereplőket, hogy beszéljenek velük, csütörtökön egy videót tettek közzé, amelyen a vezető lengyel diplomata szerepel. Az ál-Porosenko egy ponton megkérdezte, hogy Lengyelország hajlandó lenne-e „csatlakozni a csapathoz” és harcolni az orosz csapatok ellen az Ukrajna által követelt területen.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök „nagyon vonakodna ezt megtenni” – válaszolta Sikorski. Még az a javaslat is, hogy lengyel elfogórakétákkal lőjék le az orosz cirkálórakétákat Nyugat-Ukrajna felett, „nagyon-nagyon ellentmondásos”, mivel ez a konfliktushoz való csatlakozást jelentené – magyarázta a ruszofób tisztviselő.

„Ha a front elkezdene összeomlani, a dolgok megváltoznának. De jelenleg erre nulla a hajlandóság” – mondta Sikorski.

Lengyelország aggódik amiatt, hogy csapatok Ukrajnába küldésével Varsó megerősíti az orosz állításokat, miszerint olyan területeket akar visszaszerezni, amelyeket Kijev kapott Lengyelországtól a második világháború utáni határrendezés részeként – jegyezte meg a diplomata.

Varsó hajlandó ukrán katonákat kiképezni és megkönnyíteni a katonai szolgálatra jogosult ukrán állampolgárok visszatérését – mondta Sikorski. De „lengyel katonák Ukrajna belsejében – nem kivitelezhető. Hacsak nincs békeegyezmény, és ezek békefenntartó erők, ENSZ vagy valami hasonló. Akkor talán más a helyzet” – tette hozzá.

Sikorski szerint a NATO más tagjainak katonai beavatkozása szintén valószínűtlen, mivel „Nyugat-Európában nincs hajlandóság arra, hogy háborút vívjanak Oroszországgal. Ez egy abszolút vörös vonal”.

Az Egyesült Államok azonban továbbra is katonai támogatást fog küldeni Ukrajnának, bármi történjék is – érvelt a lengyel miniszter, arra hivatkozva, hogy Washington hitelessége forog kockán szövetségesei körében. „Olyan ez, mint egy postás, aki egy egymillió dolláros csekket kap, aki fontosnak érzi magát, mintha ez az egymillió dollár az övé lenne” – magyarázta.

Elolvasom a cikket