Újbolsi orvosbárók?

Reggeli félálomban nézem az ATV napindító műsorát, a Startot, aztán hirtelen megélénkülök. Érdekes kontextusban hangzik el az „újbolsik” kifejezés az egészségüggyel kapcsolatban. Bodacz Balázs műsorvezető idézi Takács Péter egészségügyi államtitkár várólistákkal kapcsolatos álláspontját, amelyben a baloldali vezetésű kerületek bizony nagyon is benne vannak.

Így szól az idézet, ami a Bayer Showban hangzott el. Hol máshol? – veti oda Bodacz, mintha abban a műsorban csak hiteltelen, a valóságnak nem megfelelő információk látnának napvilágot. Holott épp ellenkezőleg. Nagyon is valóságosak. Más kérdés, hogy ezek a balos közönségnek tetszenek-e vagy sem. Mert ezek az újbolsi kifejezésre valamiért nagyon érzékenyek, mondhatni ugranak rá.

Szóval: Bodacz idézi Takácsot: „Aki az egészségüggyel kapcsolatba kerül, alapból nincs jól, rosszul érzi magát, mert beteg. Ott már rossz a közérzete. Csak egy kicsi kell, hogy ez a rossz közérzet indulattá formálódjon. Általában ezek az újbolsik ezekre mennek rá, a balos önkormányzati rendelőintézetek is felelősek a várólistákért. Mert tudatos akció keretében húzzák az időt, hogy rosszabbnak tüntessék fel a helyzetet, mint amilyen.”

Takács Péter a Bayer Showban elmagyarázta azt is, hogy a balos önkormányzatok hogyan segítik elő a betegek hergelését, a várólisták nyújtását, csak éppen ez nem hangzik el a reggeli műsorban.

Elhangzik azonban az – szintén Bodacztól –, hogy az orvosok a beteg kárára szabotálják az ellátást, csak azért, hogy lehessen politizálni a kormány ellen. Ehhez a műsor vendége, a népszavás Árpási Bence hozzáteszi: „Mást is mond Takács Péter, illetve nem mond. (…) Nem azt mondom, hogy az egészet vállalja magára, nyilvánvalóan, de hogy egy elejtett fél mondatban utaljon arra, hogy ezt még mi sem csináltuk jól, de természetesen dolgozunk rajta. Az újbolsizás tényleg a nevetség kategóriájába tartozik.”

Aztán ketten szépen összehozzák, hogy szerintük természetesen a balos orvosok szabotálják a beteg kárára a gyógyítást.

Ugye a csizma a várólisták kapcsán került az asztalra, illetve attól, hogy alakul a listák hossza, az állami, a klinika és a baloldali önkormányzatok felügyelte egészségügyi intézetekben. Kiderült, nemcsak a műtéti típusokban javult látványosan a helyzet, hanem a járóbeteg-ellátás terén is. Takács: „A Covid végén álltunk a legrosszabbul, akkor 26 olyan műtéti típus volt, ahol az átlagos várakozási idő a 60 napot meghaladta. Mi azt vállaltuk, hogy az előző év végéig levisszük hatra. Jelentem, háromra vittük le.” Hozzátette: már csak három olyan műtéttípus van, ahol az országos átlagos várakozási idő több mint 60 nap. Ezek: a csípőprotézis, a térdprotézis és a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek. Nemzetközi összevetésben 2019-ben álltunk a legjobban. Akkor minden várólista-típusban az első öt OECD ország között voltunk. Leszámítva a fenti három beavatkozást, most is ott vagyunk. A szemlencse-műtétre átlagosan 40-45 napot kell várni. Ezzel az OECD rangsorában a harmadikak vagyunk. Megelőzzük Hollandiát, Olaszországot, Németországot, az Egyesült Királyságot, Ausztráliát.”

Megtudtuk, ma már a járóbeteg-ellátásban is működik ugyanaz a rendszer, mint a műtéteknél. Időpontot lehet foglalni szakrendelésre. Sokszor volt, hogy 10-12 hetet, három hónapot kellett egy hasi ultrahangra várni, amit egyébként jellemzően az ellenzéki önkormányzatok által fenntartott szakrendelőkben lehet tapasztalni. Takács aláhúzta: „Összehasonlíttattam a várakozási időket az állami fenntartású, az egyetemi fenntartású és az ellenzéki önkormányzatok által fenntartott szakrendelőkben. És bizony 2,5-3 szoros különbség jött ki. (…) Ők azt mondják azért, mert az állam nem ad hozzá elég pénzt, hogy elvégezzék a vizsgálatokat. A valóságban a 60-70 százalékát használják ki az állami keretnek. Itt sokkal inkább sejtek valami tudatos akciót, hogy a lakosságban azt az érzetet keltsék, hogy nem férnek hozzá az ellátáshoz.”

És vannak olyan orvosok is, akik saját zsebre játszanak. Hosszú várakozási időt adnak meg, de felajánlják a magánklinikai ellátást. Takács: „Ezt én tűzzel-vassal fogom irtani a rendszerből. Üzenem a kedves orvosbáró kollégáknak, nincsenek biztonságban, mert a kollégáim, akik nem fehér köpenyben járnak, hanem más egyenruhában, már dolgoznak ezen az ügyön.”

Nos, erről szó sem esett az ATV reggeli műsorában. Az újbolsi tempóról, a tényszerűen bizonyított pénzvisszatartásról, várólista-hosszításról pedig, a valóságot minden érv nélkül, kétségbe vonva, gúnyolódva beszéltek. Nyilván a hiteles tájékoztatás kedvéért.

Holott nyilvánvalóan az újbolsik, az ellenzéki önkormányzatok csinálták. Talán az orvosbárók is közéjük tartoznak. Még egy kis ideig…

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket