Előrejelezhető lesz a legkegyetlenebb rák

A tudósoknak sikerült olyan molekulákat találniuk a vérben, amelyek felhasználhatók azon fiatal felnőttek azonosítására, akiket vastagbélrák fenyeget. Ezzel időben felfedezhetővé válhatna a betegség, és több életet lehetne megmenteni. A vastagbélrák túlnyomórészt az 50 év felettieket érinti, de az Egyesült Államokban a fiatalabbak körében is emelkedik a betegség előfordulásának gyakorisága – míg 1992-ben 100 ezer 50 év alatti emberből 8,6-nál mutatták ki a betegséget, addig 2018-ra ez az arány 100 ezerből 12,9-re emelkedett.

Egy tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az 50 éves kor előtt vastagbélrákkal diagnosztizált betegek vérében magasabb a specifikus metabolitok (anyagcseretermékek) szintje, mint a 60 év feletti vastagbélrákos betegeknél.

A metabolitok azok az emésztés, sejtszintű tevékenység és gyógyszerek lebomlása során keletkező melléktermékek, amelyek a vérben keringenek. Az arginin mellett a fiatalabb rákbetegeknél a karbamidciklussal kapcsolatos metabolitok szintje is magasabb volt, mint a 60 év felettieknél. A tanulmány szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy a vérben lévő arginintöbblet és a karbamidciklus szokatlanul magas aktivitása közelgő vastagbélrákot jelezhet a fiatalok körében.

A felfedezés segíthet az orvosoknak azonosítani a vastagbélrák által leginkább fenyegetett fiatalokat. Az elképzelés szerint az érintetteket rendszeres szűrővizsgálatokra, többek között

  • kolonoszkópiára
  • és széklettesztre lehetne küldeni.

Ezeket a vizsgálatokat általában 45 év felettieknek szokták javasolni, vagy olyan fiatalabb személyeknek, akiknek a családjában már előfordultak vastagbélrákos esetek.

Elolvasom a cikket