Oroszország elleni támadásról egyeztetett London és Washington

A brit kormányfőt Washingtonba tartó repülő útján kérdezték újságírók. „Oroszország kezdte ezt a konfliktust. Oroszország illegálisan megszállta Ukrajnát. Oroszország azonnal véget vethet ennek a konfliktusnak” – mondta.

Később hozzátette:„Megismétlem, hogy Oroszország volt az, aki ezt az egészet elkezdte. Ők okozták a konfliktust, ők azok, akik törvénytelenül cselekszenek”.

A brit külügyminiszter a héten tartott találkozót Georgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

Jelenleg Olaszország tölti be a G7 csoportjának soros elnökségét.

Jövő héten a „világ vezetői” New Yorkban gyűlnek össze az ENSZ éves közgyűlésére.

„A következő hetekben és hónapokban valóban fontos fejlemények várhatók Ukrajnában és a Közel-Keleten egyaránt, ezért számos taktikai döntést kell hozni” mondta a brit miniszterelnök újságíróknak. Megjegyezte, hogy mind Antony Blinken, mind David Lammy nemrégiben Ukrajnában járt.

„Amikor a Nyugaton gyártott nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverekről beszélünk, „az teljesen más kérdés (…) Az ukrán hadsereg nem képes modern, nagy pontosságú, nyugati fegyverekkel támadni. Erre csak olyan műholdak hírszerzési adatokkal lehetséges, amelyekkel Ukrajna nem rendelkezik, olyan adatokkal, amelyek csak az Európai Unió, az USA, a NATO műholdjaitól származnak” fogalmazott a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy megengedjék-e Ukrajnának, hogy támadást indítson Oroszország belső területei ellen nyugati gyártású fegyverekkel.

„A lényeg az – tette hozzá -, hogy csak a NATO-országok katonái programozhatják be ezeket a rakétarendszereket”.Az ukrán katonák ezt nem tehetik meg. Ezért ez nem arról szól, hogy engedélyezzük vagy nem engedélyezzük az ukrán rezsimnek, hogy ezekkel a fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra – mondta a brit miniszterelnök.

Ez arról szól, hogy a NATO-országok meghozzák-e azt a döntést, hogy közvetlenül részt vesznek-e a katonai konfliktusban vagy sem – fogalmazott Starmer.

Elolvasom a cikket