Orbán Viktor: Érdemes megbarátkozni a gazdasági semlegesség fogalmával + VIDEÓ

A világ egyre inkább blokkosodik, a felek nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek egymásra, ilyen körülmények között kell semlegesnek maradni – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken reggel.

A miniszterelnök megállapította: amikor ki akarunk maradni valami rosszból, általában semlegességre hivatkoztunk, de nem nagyon alkalmaztuk a gazdaságra. Érdemes megbarátkozni a gazdasági semlegesség fogalmával.

Mario Draghi minapi jelentése szerint nagy baj van az európai gazdasággal, emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve: amit mi Magyarországon világrendszerváltásnak nevezünk, Ázsia felemelkedése, a vele való verseny kihívása Draghi szerint is létezik. „Erre a helyzetre kétfajta módon lehet reagálni: vagy benevezünk erre a versenyre, vagy diszkvalifikáljuk az ellenfelet. Ez utóbbi blokkosodást jelent, azt, hogy lezárjuk a határokat, nem engedjük be a riválist. Az EU a blokkosodás felé hajlik a védővámokkal, Magyarország számára viszont ez tragédia lenne. A blokkosodással a perifériára szorulnánk, ezért Magyarországnak versenyeznie kell. Magyarországnak az a jó, ha a világgazdaság egységes, ha versenyezünk, ha feljavítjuk a teljesítményünket. Ezt mondja a Draghi-jelentés is” – szögezte le a kormányfő.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket