Nyugtatja és védi a bőrt

Kaufmann Angéla
2024. szeptember 13. péntek. 9:07

Az aromaterápiás tulajdonságairól gyakran emlegetett levendulaolaj kiemelkedőbb szerepet tölthet be az életében, mint csupán egy relaxáló olajdiffúzor illat. Valójában helyileg alkalmazva a levendulaolaj megnyugtatja a bőrt, megnyugtatja a pattanásokat és véd a szabad gyökök ellen. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a levendulaolaj beépítéséről a szépségápolási rutinjába.

Mi az a levendulaolaj?

Először is néhány szót az illóolajokról: ezek koncentrált folyadékok, amelyeket a növények aromás részeiből, például virágokból, gyökerekből és levelekből nyernek a gőzdesztillációnak nevezett eljárással. A levendulaolaj, a levendula virágaiból származó illóolaj, amely különböző régiókban, például Franciaországban és Bulgáriában nő. Fő összetevői a linalool, a linalil-acetát, a lavandulol, a geraniol és az eukaliptol, amelyek antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy sokféle levendulaolaj létezik, és eltérő összetételük miatt eltérő kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

A levendulaolaj önmagában is kapható koncentrált formában (ezt hűvös, sötét helyen kell tárolni), de használják krémekben, hidratálókrémekben, olajokban és mistekben is. A levendulaolaj helyi alkalmazása lesz a legjobban a bőr számára előnyös; a belélegzés érzékszervi neuronokat indíthat el a szaglórendszerben, és idegrendszeri hatásokat fejthet ki, a lenyelés pedig szisztémás hatásokat fejthet ki, ha felszívódik a bélben és bejut a véráramba.

A levendulaolaj használatának előnyei a bőrön

Véd a szabad gyökök ellen: Antioxidánsként a levendulaolaj segíthet megvédeni a bőrt a környezeti stresszhatásokkal szemben. A szabad gyökök leállíthatják az immunrendszert, és károsíthatják a szervezetet. A levendulaolaj természetes antioxidáns, amely megelőzheti és visszafordíthatja a betegségeket.

Csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését: A levendulaolaj tele van antioxidánsokkal, így kiváló lehetőség a ráncok leküzdésére. Ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a szabad gyökök ellen, amelyek finom vonalakat és ráncokat okozhatnak. Kipróbálhatja a kókuszolaj és a levendula keverékét, hogy természetes, barkácsolt öregedésgátló szérumot használva az arcára.

Javítja a pattanásokat: Antibakteriális tulajdonságainak és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a levendulaolaj csökkentheti a pattanások kialakulását.

Nyugtatja a bőrt: Mivel a bőrön lévő baktériumok és gombák gyakran gyulladást okoznak, a levendulaolaj gombaellenes tulajdonságai viszketés- és gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak.

Elősegíti a bőr gyógyulását: Kutatások szerint a levendulaolaj felgyorsíthatja az égési sérülések, vágások, karcolások és sebek gyógyulását. A sejtnövekedést elősegítő képessége potenciálisan javíthatja a hegek megjelenését.

Elősegíti a haj növekedését és a fejbőr egészségét: A levendulaolajat a hajápolási rutinjába is beillesztheti. Tanulmányok összefüggésbe hozták a levendulaolajat a hajnövekedést fokozó képességgel. Használhatja ezt az olajat, ha összekeveri egy hordozóolajjal, cseppeket ad a samponhoz, vagy olyan termékeket használ, amelyek már tartalmaznak levendulaolajat.

Hogyan vigyük fel a levendulaolajat a bőrre?

Biztonságos közvetlenül a bőrre kenni a levendulaolajat (bár ez a legtöbb illóolaj esetében nem így van), és hordozóanyagban is hígíthatja a további előnyök, felszívódás és biztonság érdekében.

Elolvasom a cikket