Nagy Márton a versenyképesség növelésének fontosságát hangsúlyozta a Budapesten megrendezett Eurofi konferencián

MH/ MTI
2024. szeptember 13. péntek. 12:07

A párizsi székhelyű nonprofit szervezet évente két alkalommal szervezi meg konferenciáját, melyen az EU gazdasági és pénzügyi politikai döntéshozói, valamint a pénzügyi szektor vezető tisztségviselői vesznek részt. A rendezvényen hazánkat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára képviselte.

Nagy Márton beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi nemzetközi kihívások közepette Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, ezért létfontosságú az unió és tagállamai versenyképességének folyamatos erősítése. Ennek érdekében – a magyar soros elnökség keretében – kidolgozás alatt áll egy új versenyképességi megállapodás, amely októberben kerül bemutatásra.

A miniszter kitért Mario Draghi szeptember 9-én nyilvánosságra hozott versenyképességről szóló jelentésére is. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szektornak kiemelten fontos, katalizátor szerepe van a versenyképesség fokozásában, ezért az ágazat szereplőit támogatni kell a fenntarthatóság és a digitalizáció terén, azonban a legelső helyen a fogyasztók és a fogyasztók védelme áll.

Túri Anikó közigazgatási államtitkár a lakossági fizetési szolgáltatások aktuális kérdései és a Tőkepiaci Unió következő uniós jogalkotási ciklusra vonatkozó prioritásai kapcsán vett részt panelbeszélgetéseken. A Tőkepiaci Unió kapcsán hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés fontossága növekszik, az eddigi előrelépések ellenére további erőfeszítésekre van szükség. Az előrelépés érdekében átfogó és részletes hatásvizsgálatra van szükség, ami segíthet azonosítani a jelenlegi tőkepiaci helyzet kihívásait és a kritikus területeket, ahol beavatkozásra van szükség.

Az államtitkár kiemelte, azonosítani kell azokat a területeket, ahol a szabályozás változásának dinamikáját csökkenteni kell annak érdekében, hogy megfelelően értékelni tudjuk a korábbi módosítások hatásait. Továbbá elmondta, hogy a politikailag vitás témák helyett, amelyekben nehéz kompromisszumot elérni, prioritásként az olyan intézkedéseket kell kezelni, ahol az előrelépés a tagállamok közös érdeke.

Túri Anikó hangsúlyozta, a digitalizáció gyors ütemű terjedésével párhuzamosan a csalási módszerek is egyre kifinomultabbá váltak, ami komoly veszélyt jelent. Ennek visszaszorítása érdekében kulcsfontosságú a pénzügyi tudatosság növelése, ami a tagállamok kormányainak és pénzforgalmi szolgáltatóinak közös érdeke és felelőssége.

Kiemelte, hogy a magyar kormány már lépett a csalások elleni fellépés érdekében: kidolgozott egy jogszabálymódosítást, amely augusztusi hatályba lépése óta bevonta a NAV-ot, mint hatóságot a csalások elleni küzdelembe. Az új rendszer a pénzforgalmi szolgáltatók esetében egy információs láncot alakított ki, amely csalás esetén gyors és hatékony fellépést tesz lehetővé a pénz csalókhoz kerülése ellen – ismertette az NGM közleménye.

Elolvasom a cikket