A zöld almát tartják a leghasznosabbnak. Ritkábban fordulnak elő allergiás reakciók a fogyasztásuk során, több almasavat tartalmaznak, amely javítja az emésztést. Több C-vitamint is tartalmaznak, és alacsonyabb a glikémiás indexük.
Mikor nem szabad almát enni?
1. Ha az alma allergiát okoz.
2. Olyan betegségek súlyosbodásakor, mint a gyomorhurut, vastagbélgyulladás, gyomorfekély, epehólyaghurut stb.
3. Emelkedett glükózszint vagy cukorbetegség esetén. Ezekben az esetekben ajánlott a piros és sárga almafajták kerülése.
Veszélyes alma: az orvos azt javasolja, hogy fordítson különös figyelmet a gyümölcsök megjelenésére és eredetére.
A leghasznosabbak a helyi almafajták. Minden importált gyümölcsöt vegyi anyagokkal kezelnek az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében.
A felszínen horpadásokkal és repedésekkel rendelkező almák veszélyesek lehetnek. Bélfertőzések és gombák szaporodhatnak el bennük, amely végül mérgezéshez vezethet.
A legkomolyabb veszélyt azonban a penészes rothadással fertőzött alma jelenti. Ezekben felhalmozódik a patulin nevű méreganyag.
Ez mutagén és genotoxikus hatású, a feldolgozás során (gyümölcslevekben, lekvárokban, pürékben stb.) megmarad.
Nem szabad megfeledkezni az almafogyasztás normájának betartásáról sem (napi kettőnél nem több), mivel a bennük lévő pektin a mikroflóra egyensúlyának felborulását, erjedést és puffadást okozhat.