Az IMF támogatja a BRICS bővítését

A 2009-ben Oroszország, Kína, India és Brazília által alapított szervezethez a következő évben csatlakozott Dél-Afrika. A csoport 2024-ben tovább bővült Egyiptommal, Iránnal, az Egyesült Arab Emírségekkel és Etiópiával.

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy már 34 ország kifejezte érdeklődését a BRICS-tagság iránt, és folyamatban vannak a tárgyalások a lehetséges partnerségekről.

Arra a kérdésre, hogy az IMF „lát-e veszélyeket a BRICS-ben”, Kozack azt válaszolta: „nézetünk szerint a javuló és bővülő nemzetközi együttműködést és az országcsoportok közötti kereskedelmi és befektetési kapcsolatok elmélyítését üdvözölni és ösztönözni kell”, különösen, ha az a résztvevő nemzetek közötti „széttagoltság csökkentését és a kereskedelmi és befektetési költségek mérséklését” célozza.

Hozzátette, hogy „az ilyen kezdeményezésekhez való csatlakozásról szóló döntés az egyes tagországok szuverén döntése”.

Ankara korábban már megerősítette jogát, hogy bármilyen országgal vagy nemzetközi szervezettel felveheti a kapcsolatot és kijelentette, hogy a BRICS-szel vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO) való elkötelezettség nem ütközik más kötelezettségeivel, köztük a NATO-val.

„Nem tekintjük a BRICS-et más struktúrák alternatívájának. Mindezeket a struktúrákat és szövetségeket úgy tekintjük, mint amelyeknek különálló funkciójuk van” – mondta korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Hozzátette, hogy Ankara igyekszik „megbízható partnere” lenni minden olyan szervezetnek, amelynek tagja

„NATO-tagként nem látjuk problémának az együttműködést az SCO, a BRICS, az Európai Unió vagy a Türk Államok Szervezetének országaival. Hisszük, hogy ezek a kapcsolatok hozzájárulnak a világbékéhez” – mondta.

A Bloomberg szeptember elején arról számolt be, hogy a török tagságot az október végén az oroszországi Kazanyban megrendezésre kerülő BRICS-csúcstalálkozón fogják megfontolni. Erdoğan meghívást kapott a találkozóra. Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó megerősítette, hogy Ankara hivatalosan kérte a tagságot, és azt mondta, hogy a szervezet megfontolja azt.

Elolvasom a cikket