Megakadályozza a vesekövek kialakulását

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy segíthet megelőzni a vesekövet és támogathatja a szív egészségét. A petrezselyem illóolaj antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek megakadályozhatják az élelmiszerekkel terjedő betegségeket – írja a Health.
A petrezselyem egészségügyi előnyei
A petrezselyem számos antioxidánst tartalmaz – ezek közé tartozik a C-vitamin, a fenolos vegyületek, a flavonoidok és a karotinoidok. Az antioxidánsok segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, amely olyan súlyos krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a reumás ízületi gyulladás és a vesebetegség.
A petrezselyem különösen gazdag polifenolokban, amelyeknek számos tudományosan bizonyított egészségügyi előnye van. Több ilyen erős antioxidáns fogyasztása összefüggésbe hozható a vérzsírszint, a vérnyomás, az inzulinrezisztencia és a szisztémás gyulladások csökkenésével. A kutatók úgy vélik, hogy ez összefügghet azzal, hogy a polifenolok hogyan hatnak a bélmikrobiomra.
A petrezselyem csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A petrezselyem antioxidáns tartalma csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A petrezselyemben található karotinoidok például segíthetnek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet, a vérnyomást és a gyulladást.
A petrezselyem megakadályozza a vesekő kialakulását
Segíthet megelőzni a vesekövek kialakulását. Egyes tanulmányok szerint a petrezselyem segít szabályozni a vizelet pH-értékét, megakadályozva ezzel a kalcium-oxalát kristályok kialakulását. A petrezselyemben található klorofill és magnézium részben felelős lehet ezekért az előnyökért.
A petrezselyem elősegíti a csontok egészségét
A petrezselyem különösen gazdag K-vitaminban, amely a csontok egészségének fontos tápanyaga. A K-vitamin nélkülözhetetlen a csontanyagcserét befolyásoló fehérjék előállításához. Az oszteokalcin például egy K-vitamin-függő fehérje, amely befolyásolhatja a csontok megújulását és mineralizációját.
Ha petrezselymet adunk az ételeinkhez, növelhetjük a K-vitamin-bevitelt, így elkerülhetjük a táplálékkiegészítők szükségességét. Már két evőkanál friss petrezselyem is biztosítja a teljes napi K-vitamin-adagot.

Elolvasom a cikket