Egy kullancsok által terjesztett új vírus is gondot jelenthet

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a kullancsok jelentette veszély csak időszakos, és a nyár végével a kullancsinváziónak is vége. Ez sajnos a klímaváltozásnak köszönhetően már rég nem igaz, immár egész évben érdemes védekezni ellenük, de főleg így, ősszel. Most kezdődik ugyanis a második kullancshullám.

Rengeteg idén a kullancs

A meleg, száraz idő kifejezetten kedvezett a kullancsok szaporodásának, amelyek az elmúlt évek során egyre több helyen bukkannak fel – mondta korábban Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban. A magas füves, bozótos, susnyás területeken vagyunk a leginkább kitéve a kullancstámadásnak, azonban nem árt tudni, hogy városban, a parkokban és a kertekben is egyaránt veszélyben vagyunk.

Hogyhogy ősszel is támadnak a kullancsok?

A nyári forróságot a kullancsok rejtekhelyeken vagy a gazdaállataikon próbálták átvészelni, a kicsit hűvösebbé váló időjárás azonban újra aktivizálja őket. Ráadásul ilyenkor már az idei generációk is áldozatra várnak, így a kora őszi időszak elhozza az év második kullancsdömpingjét – olvasható az Ökológiai Kutatóközpont weboldalán.

Miért kell védekezni a kullancsok ellen?

Nem maga a csípése jelent gondot, hanem a nyálával terjesztett betegségek, amelyekből nagyon sok van, és nemrég egy újabbat is felfedeztek a kutatók. Itthon leginkább két, súlyos idegrendszeri tüneteket okozó megbetegedés az, amelytől tartani kell. Az egyik az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás, a másik a Lyme-kór. Előbbi ellen van védőoltás, utóbbi ellen sajnos nincs.

Nemrég egy új, kullancsok által terjesztett vírusra bukkantak

Kínában felfedeztek egy új, kullancsok által terjesztett vírust, amelytől kómába is eshetünk. A vírus neve wetland (WELV), és a következőt érdemes tudni róla: gyakori tünetei a láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás, hasmenés, egy betegnél pedig kómát is okozott, valamint sok betegnél szövetkárosodás és véralvadás jeleit is kimutatták. Arról egyelőre nincs hír, hogy az európai kullancsok is hordoznák az új vírust.

Így védekezhetünk a leghatékonyabban a kullancsok ellen

Első sorban hosszú ruházattal, megfelelő hatóanyagú kullancsriasztó készítményekkel (DEET, például pikaridin, IR3535, P-mentán-3,8-diol), illetve az emberek számára kifejlesztett, agyvelőgyulladás elleni védőoltással (a Lyme-kórt csak kezelni lehet)

Ezt főleg az időseknek és a fiataloknak érdemes beadatniuk, kiváltképp ha sokat járnak a természetbe, parkokba, kirándulni vagy kutyát sétáltatni. Az oltás szinte teljesen veszélytelen, és hatékony védelmet jelent. Az oltássorozat három oltásból áll. Az ezt követő három év elteltével egy emlékeztető oltást kell beadatni.

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípést követően?

Ha a csípés helyén legalább öt centiméter átmérőjű, vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljon a háziorvosához, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom stb.) észlel, szintén forduljon orvoshoz. Aki pedig szívdobogásérzést, bénulást, nehézlégzést vagy súlyos fejfájást észlel magán, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet, vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Elolvasom a cikket