Ausztriában keményen havazik

2024. szeptember 14. szombat. 6:55

A csütörtöki hóesés amolyan bemelegítő volt, a nagyja még hátra van. A csapadékzóna délről északra és keletre tevődik. Míg csütörtökön Karintiában és Kelet-Tirolban is havazott, addig az elkövetkezendő napok az északi tartományokról szólnak.

A csütörtök este az alacsonyabb magasságokban is havas meglepetéseket hozott, nagyon sok, 1000 méter alatti salzburgi völgyben havazott, helyenként meg is maradt.

Sok magasabb hegyvidéki út és hágó csak hólánccal közlekedhető, így Gerlos felé, Katschbergen keresztül vagy éppen a Hochkönig-út magasabb szakaszai.

Stájerországban is egyre több hegyvidéki szakaszon téliesek a körülmények, így hólánc szükséges Mürzstegtől Niederalpl irányába. A Sölkl-hágót a havazás miatt lezárták.

Nagyon sok hó eshet a stájer-, az alsó-, és a felső tartományok hármashatáránál, továbbá az Ybssvölgyi-Alpokban illetve a Türnitzi-Alpokban egyaránt (igaz utóbbinál az alacsonyabb magasság miatt egy része eső formájában).

A legfrissebb előrejelzések és nagyfelbontású meteorológiai térképek alapján szombat déli 12 óra és vasárnap déli 12 óra közt, azaz 24 órás időintervallumban extrém csapadékmennyiségekre kell készülni Tirol keleti felétől (kb Kufsteintől keletre) egészen a Bécsi-erdőig. A várható mennyiség 150-200 liter/m2 (ahol havazás lesz, ott ez akár 150-200 cm-t is jelenthet).

Vagyis egy nap alatt annyi csapadék várható, mint amennyi normális esetben két-három hónap alatt esik le.

Elolvasom a cikket