Az orvos figyelmeztet az édesítőszerek negatív hatásaira

A szakértő szerint egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek használata az anyagcsere megváltozásához vezethet, ami a zsírmájbetegség és a szénhidrát-anyagcserezavarok kockázatának növekedésével jár. Az aszpartám használatát például összefüggésbe hozták az inzulinszint emelkedésével és az ezzel a hormonnal szembeni érzékenység csökkenésével.

Az orvos arról is beszámolt, hogy egyes édesítőszerek, például a szacharin és a szukralóz negatívan befolyásolhatják a bél mikroflóra összetételét, ami emésztési problémákat és az autoimmun betegségek fokozott kockázatát eredményezheti.

Egyeseknél a mesterséges édesítőszerekre allergiás reakciókat tapasztalhatnak, például fejfájást, hányingert és még súlyosabb megnyilvánulásokat.

„Az édesítőszerek használata fokozhatja az édesség iránti általános vágyat, ami viszont hozzájárulhat a túlevéshez és a megnövekedett kalóriabevitelhez. Az édes ízekhez szokott agy nem kaphat kielégülést a természetes ételektől, ami az édesebb és kalóriadúsabb ételek keresését idézheti elő” – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.

Érdemes figyelembe venni, hogy az olyan természetes édesítőszerek, mint a stevia és az eritrit általában biztonságosabbnak és egészségesebbnek számítanak – mondta Yuzup. Azt is tanácsolta, hogy figyeljünk arra, hogyan reagálunk egy adott édesítőszerre, hozzátéve, hogy ebben segíthet az étkezési napló vezetése. Az orvos azt is javasolta, hogy megbízható gyártóktól származó, kiváló minőségű termékeket válasszunk, hogy csökkentsük a káros adalékanyagok és rossz minőségű összetevők fogyasztásának kockázatát.

„Mindenekelőtt érdemes orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez fordulni, hogy megértsük, hogyan hat az adott édesítőszer az egészségünkre” – zárta a doktornő.

Elolvasom a cikket