A járásunkból több betegségre is következtethetünk

A járás sebességének és simaságának csökkenése olyan betegségek korai jele lehet, mint például a Parkinson-kór. Ez megzavarja az agyi jelek továbbítását a mozgásszervek felé, ami miatt a járás lassabbá, kevésbé szimmetrikussá és ingatagabbá válik. Ez már a korai stádiumban is észrevehető. Amikor a kognitív képességek csökkennek, a lépéshossz nagymértékben csökken. Egy lépés megtételéhez szükséges idő pedig megnő.

De a bizonytalan járás nemcsak neurodegeneratív betegségekről, hanem például a túlzott alkoholfogyasztásról és B12-vitaminhiányról is szól. Ez az idegrendszerre hat, ezért a változások észrevehetőek. Szerencsére a B12-vitamin-hiány kezelése viszonylag egyszerű. Néha csak annyit kell tennie, hogy B12-ben gazdag ételeket, például húst, halat, tojást és tejtermékeket ad az étrendjéhez.

A járás a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül kevésbé lesz gördülékeny és könnyű, és ezt egyszerűen el kell fogadnia. Ha azonban azt veszi észre, hogy gyakrabban botladozik és elesik – vagy a járás rövid időn belül nehezebbé vált –, akkor érdemes felkeresni az orvosát – mondja a csatorna szerzője.

Elolvasom a cikket