Nehezen bírja az emberi szervezet a hirtelen fronthatást

Szinte még fel sem ocsúdtunk a szeptember elejére áthúzódó kánikulából, máris itt a hirtelen lehűlés: pénteken megérkezett Magyarországra is a hidegfront.

„A szélsőséges időjárás-változások önmagukban is roppant megterhelők. Különösen kiélezi a helyzetet az, hogy ezt megelőzően, egészen hétfőig viszont egy tartós, példátlan hőhullám terhelte az emberek szervezetét. Ez azzal a következménnyel járt, hogy az időjárásra érzékeny emberek szervezete teljesen felélte a tartalékait, és már eleve egy kimerült állapotban jött hozzá még ez a nagy időjárás-változás, ami újabb terhelést jelent a szervezet számára” – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

„Látjuk, hogy a hőmérséklet-csökkenés a harminc fokot is eléri, ehhez jön a csapadék, a viharos szél, melyek tovább csökkentik a hőérzetet, eközben folyamatos kettős fronthatást okoz a fölöttünk örvénylő ciklon, és tartósan terheli a szervezetünket. A sok-sok egymásra épülő hatás az, ami rendkívülivé teszi a mostani helyzetet” – hangsúlyozta Pintér Ferenc.

„Az ennyire szélsőséges időjárás-változásnak súlyos következményei lehetnek.

A keringési rendszer nagyon nehezen tud ehhez alkalmazkodni. Jelentkezhetnek alvásproblémák is. Az éjszakai viharos szelek és zivatarok rontják az alvásminőséget, ami ugye szintén terheli a szervezetet” – magyarázta a meteogyógyász.

Pintér Ferenc arra is figyelmeztet, hogy a probléma nem csak az idősebb korosztályt érinti.

„Tény, hogy sok idős embert érint, de minden korosztályban vannak időjárásra érzékeny emberek, és a gyerekekre is nagyon oda kell figyelni. Azoknak, akiknek stresszesebb az élete, túlterheltek, vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, azok mindannyian kiemelten érintettek” – sorolta.

„Ez a túlterhelés úgy csökkenthető, hogy az egyéb, a szervezetünket érő terheléseket csökkentjük.

Próbáljuk kerülni a stresszes helyzeteket, figyeljünk oda a táplálkozásra, próbáljuk meg támogatni a meggyengült immunrendszerünket, öltözzünk az időjárásnak megfelelően, ha pedig úgy van, akkor bizony be kell fűteni” – mondta Pintér Ferenc. „Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szervezetünknek megadjuk a lehetőséget a maximális alkalmazkodáshoz, hiszen az időjáráson változtatni nem tudunk, tehát marad az, hogy alkalmazkodunk” – hangsúlyozta.

„Komolyan kell venni az időjárás-érzékenységet, ha valaki hosszabb távon komoly panaszokat tapasztal, azt kezeltetni kell. Ma már Magyarországon is rendelkezésre állnak azok a vizsgálati és kezelési módszerek, amelyekkel a fokozott időjárás-érzékenység nagyon jól kezelhető” – zárta gondolatait Pintér Ferenc.

Elolvasom a cikket