Szokatlan, szívrohamra utaló jeleket nevezett meg egy kardiológus

A szívinfarktus veszélyes betegség, amely kevésbé súlyos állapotokhoz hasonló tünetekkel jelentkezhet. Jelei közé nem mindig tartozik az éles mellkasi fájdalom vagy a gyors szívverés. Néha a szívinfarktus rosszullét, hasi fájdalom vagy a lapockák közötti területen jelentkező fájdalom formájában is kifejeződhet – mondta Olga Perfilieva kardiológus a Gazeta.ru beszámolója szerint.

„Az atipikus formák közül a leggyakoribb a hasi (abdominális). Ebben a szív rekeszizomrésze érintett, és általában a jobb koszorúér. Ebben az esetben az ember hányingerre, hányásra, fájdalmas érzésre panaszkodhat a jobb borda alatti régióban, fájdalomra a gyomor környékén. A tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek, ezért a beteg gasztroenterológushoz fordul”– osztotta meg a szakember.

Az infarktus agyi formájában szédülés, eszméletvesztés és fokozott izzadás figyelhető meg. A hátfájás és a mellkasban jelentkező görcsös fájdalom miatt az emberek gyakran tévesen neurológushoz fordulnak, feltételezve az osteochondrosis jelenlétét.

Az infarktus asztmatikus formáját szédülés, fokozott izzadás és fokozódó légszomj kísérheti, amely a hörgőasztma tüneteit utánozza. Az orvos azt javasolja, hogy ha ilyen tünetek jelentkeznek, legalább EKG-t vagy EKH-CG-t kell végezni, hogy kizárják a szívrohamot.

Elolvasom a cikket