Érdekes párhuzamot vontak Fico és Orbán közt

Fico az elmúlt hetekben korrupcióellenes ügyészeket, kulturális vezetőket, újságírókat és másokat mentett fel, akiket felelősnek tart a „gyűlölet és agresszió” légkörének kialakulásáért, amely szerinte az ellene elkövetett támadáshoz vezetett.

Fico támogatói üdvözlik ezt a lépést, amelyet régóta esedékes megtisztulásnak tartanak, ám kritikusai úgy látják, hogy ez egy bosszúszomjas támadás mindazok ellen, akik a miniszterelnök és szövetségesei politikai ellenfelei. Pozsonyban a miniszterelnök ellenzői azt mondják, Fico szándéka a kritikus hangok elnyomása, és Szlovákiát Orbán Viktor Magyarországához hasonló illiberális útra tereli – aggódik az amerikai újság szerzője.

Felidézik, hogy Robert Fico Orbán Viktorhoz hasonlóan elítélte a nyugati országok Ukrajnának nyújtott katonai támogatását. Az ellenzéki vezetők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány célja nem más, mint bosszúállás és a Smer párt politikusainak megmentése az igazságszolgáltatás elől.

A szlovák kormány azonban kitart amellett, hogy a tavalyi választási ígéreteiket teljesítik és változtatásokat vezetnek be az országban.

Elolvasom a cikket