Jótékony hatással van a szívre, az agyra és az emésztésre

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 14. szombat. 20:56

A dió a polifenoloknak nevezett védő hatású fitokemikáliák egyik legfontosabb forrása, ami a diófélék közül az egyik legelőnyösebbé teszi.

A legjelentősebb polifenol az ellagsav, amelynek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai a jelek szerint fontos szerepet játszanak számos betegség, köztük a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának és progressziójának kezelésében.

Fontos fitokemikáliái mellett a dió nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek potenciális előnyökkel járnak mind az agy egészsége, mind az agyműködés szempontjából. Az Omega-3 zsírsavak azáltal játszanak szerepet, hogy segítenek csökkenteni az agyban az oxidatív stresszt, de az agyi jelátvitel és a neurogenezis – vagyis az új idegsejtek képződésének – javításában is. Az E-vitamin, a folsav és a védő fitokémiai anyag, az ellagsav szintén hozzájárulnak a dió neuroprotektív és memóriajavító tulajdonságaihoz.

Az Omega-3 zsírsavak fontosak a központi idegrendszer fejlődéséhez és működéséhez. Az ígéretes kutatások és klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy az Omega-3 zsírsavak szerepet játszhatnak bizonyos hangulatzavarokban.

A Journal of Nutrition beszámol arról, hogy a dió fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és hogy a dióolaj kedvezőbb előnyöket biztosít az endotélfunkcióra, vagyis a vér- és nyirokerek belsejének egészségére.

A British Journal of Nutrition tanulmánya szerint azok, akik hetente több mint négyszer fogyasztottak diót, akár 37 százalékkal is csökkentették a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A dió rendszeres beiktatása az étrendbe segít javítani a vér trigliceridszintjét, beleértve a koleszterinszintet is.

Bár a dió kalóriadús, nem vagyunk képesek az összes energiát felvenni belőle, így a dió remek nassolnivaló alternatíva azoknak, akik a testsúlyukat szeretnék csökkenteni.

Egy nemrégiben végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a dió fogyasztása gazdagíthatja a bélmikrobiótát, a beleinkben élő hasznos mikrobák közösségét, és különösen a hasznos probiotikus baktériumtörzsek számát növelheti. Ezt embereken is megismételték és beszámoltak a jótékony törzsek növekedéséről, és különösen azokról, amelyek butirátot termelnek, egy olyan mellékterméket, amely támogatja a bélrendszer egészségét.

Állatkísérletek és humán vizsgálatok egyaránt arra utalnak, hogy a dió napi fogyasztása javíthatja a sperma minőségét és fokozhatja a termékenységet.

A diófélékre allergiás embereknek azonban kerülniük kell a diót. Az allergiás tünetek általában perceken belül jelentkeznek. Ha mellékhatást tapasztal, forduljon háziorvosához. Ha azonban ez súlyos reakcióvá, úgynevezett anafilaxiává alakul, az orvosi vészhelyzetnek minősül, és azonnali segítséget kell kérni.

Amennyiben nem allergiás rá, a dió lenyűgözően hozzájárul az étrendhez, és jótékony hatással van a szívre, az agyra és a reproduktív rendszerre.

Elolvasom a cikket