Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság tovább erősíti gazdasági együttműködését

MH/MTI
2024. szeptember 14. szombat. 22:10

Illés Boglárka közölte: a kötött segélyhitel-program részeként megvalósult projekt, jelentős mérföldkőnek számít a két ország egyre szorosabbá váló, kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatában.

Megköszönve a kiváló magyar szakemberek munkáját, kiemelte: a kötött hitelek által finanszírozott projektekben magyar cégek exportálhatják termékeiket és szolgáltatásaikat, biztosítva ezzel magyar családok megélhetését és erősítve a nemzetgazdaságot.

„Ez az üzem segítség a Zöld-foki Köztársaság lakóinak, de egyszerre lehetőség a magyar mérnökök és vízügyi vállalkozások számára is” – emelte ki. Emlékeztetett: a két ország közötti együttműködés a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztés terén új szintre lépett ez év július 16-án, amikor további 7 millió euró értékű kiegészítő finanszírozásról szóló megállapodást írtak alá.

Ezzel a kötött segélyhitel-együttműködés teljes összege 42 millió euróra emelkedett.

Az államtitkár az ünnepélyes átadót megelőzően szűk körben is egyeztetett Ulisses Correia e Silvaval, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével, melynek kapcsán felidézte: a magyar-zöld-foki diplomáciai kapcsolatok közel fél évszázados múltra tekintenek vissza.

Az elmúlt közel tíz évben azonban az együttműködés eddig soha nem látott lendületet vett és a Zöld-foki Köztársaság Magyarország kulcsfontosságú partnerévé vált a szubszaharai Afrikában. Mindkét ország hasonlóan gondolkodik olyan kulcskérdésekben, mint az illegális migráció és „mindig örömteli, amikor egy hozzánk hasonlóan gondolkodó országnak segíthetünk” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: emellett a közös keresztény gyökerek is szilárd alapot képeznek a partnerséghez.

Elolvasom a cikket