Kiderült a paradicsom váratlan előnye

A paradicsom 95 százaléka víz, a maradék öt százaléka pedig szénhidrát.

A legfőbb előnye az erős antioxidáns likopin jelenléte, amely csökkenti a rák kockázatát.

A likopin magasabb szintje a pirosabb paradicsomban található. A legmagasabb koncentrációja azonban a feldolgozott, főtt paradicsomban van, ketchup vagy paradicsompaszta formájában.

Ez az anyag bizonyítottan javítja az érfalak rugalmasságát, amely megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A likopin javítja a bőr állapotát. Ha a paradicsompürét olívaolajjal együtt fogyasztjuk, 40 százalékkal csökken a leégés valószínűsége.

A B-, C-, PP-, K-, A-vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett sok benne a kalcium, kálium, foszfor, mangán, vas. A paradicsom természetes antidepresszáns a szerotonin és tiamin tartalmának köszönhetően, amelyek a „boldogsághormont” termelik.
Tekintettel arra, hogy a termék nem kalóriadús, gyakran használják a diétás táplálkozásban. Javítja az emésztést, a memóriát, segít az energia helyreállításában és megőrzi a látást.

Mint minden jó terméknek, ennek is vannak ellenjavallatai. Ne használja a paradicsomot az, akinek allergiája, veseproblémái és epekövei vannak, illetve ha köszvény, magas gyomorsavtartalom, gyomorfekély, gyomorhurut, ízületi gyulladás, szív- és érrendszeri betegségben szenved.

Ez nem jelenti azt, hogy a paradicsomot teljesen ki kell zárni az étrendből.
Nem szabad nyers formában paradicsomot fogyasztani, mivel savas termék, és a sok durva rostot tartalmazó héja irritálja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorégést és kellemetlen érzést okozhat. A paradicsomot azonban enyhén párolhatjuk, tojással együtt megsüthetjük, ami kíméletesebb lehetőséget teremt a hasonló betegségekben szenvedők számára.
Mindenesetre a mérsékelt fogyasztás csak előnyökkel jár.

Elolvasom a cikket