Lenyűgöző képek az osztrák hóhelyzetről

Beerősített a tél Ausztriában, tekintélyes mennyiségű hó esett vasárnap reggelig, egyes területeken 1000 méter alatt is havazott, és további égi áldásra lehet számítani, sőt helyenként hétfőről keddre újabb hóesés várható, írja a sielok.hu, amely részletes áttekintést ad az osztrák hóhelyzetről.

Sokkoló felvételek érkeztek nyugati szomszédunkból. A heves esőzések miatt katasztrófa sújtotta területté váltak az ország egyes részei.

A szombat délutáni adatok szerint (vasárnap estig tovább vastagszik a hótakaró) 150 cm hó van Kaprunban a gleccseren, 100 cm esett Loseren (1600 méteres magasságban!), 90 cm az Innbruck feletti Seegrubén.

Obertauern szombaton

Obertauern szombaton

Fotó: Fotó: Schneetoni

Obertauernben 1800 méteren 80 cm-t mutatnak a hómércék. 140 cm a hóréteg vastagsága a salzburgi Weißsee síterepén közel 2300 méteres magasságban. Szeptember közepéhez képest tekintélyes a hóvastagság Hochkönig és Lofer síterepeken a jelenlegi 80 cm-el.

Ausztria magasabb régióiban nem ritka a szeptemberi havazás

Ausztria magasabb régióiban nem ritka a szeptemberi havazás

Fotó: Fotó: Südwiener Hütte

A többi tartományban 1000-1600 méter közti hóhatárral számolhatunk, észak és nyugat felé lesz az alacsonyabb. Havazik az Ötscheren is, itt egészen hihetetlen mennyiségeket jeleznek vasárnapig a síterep felső részén (100-150 cm friss havat).

A Hochkönig régióban vasárnap, azaz szeptember 15-én kinyit a Hochkeil családi síterepe, amivel várhatóan rekordot állít fel.

A hochkönigi rendszerhez tartozó sípálya 1340 és 1780 méter közt fekszik az impozáns Mandlwand sziklafalai lábánál. Az üzemeltető szombat délután döntött úgy, hogy vasárnap kinyitnak. A kis síterep érdekessége, hogy hóágyúk nélkül üzemel decembertől a tavaszig. Legutóbb április végén volt errefelé jelentős hó, most öt hónap után újra vastag fehér köntösbe öltözött a helyi meseerdő. Azok számára, akik felkeresnék, érdemes tudni: a síterep jelenleg csak Bischofshofen-Mühlbach felől közelíthető meg, a Dienteni-hágó és a Filzeni-nyereg lavinaveszély miatt zárva.

A Bajor-Alpokban is hatalmas hó hulott

A Bajor-Alpokban is hatalmas hó hulott

Fotó: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Sajnos szombaton megtörtént az idei szezon első lavina balesete. A tiroli Karwendel hegységben egy túrázót sodort el a hógörgeteg, aki egy harmincfős csoport tagja volt. A mentési munkálatokat jelentősen nehezítik a zord időjárási körülmények, a túrázót a kora délutáni órákig nem találták meg.

Elolvasom a cikket