Fokozatosan veszít erejéből a szél a Dunántúlon

MH/MTI
2024. szeptember 15. vasárnap. 8:25

A HungaroMet Zrt. szombat késő este adott ki széllökések veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást Somogy, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegye egyes járásaira, mert a riasztással érintett járásokban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A riasztások egy része még vasárnap reggel is érvényben van. Somogy, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyékre vasárnap éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap a Dunántúlon a legerősebb széllökések sokfelé meghaladják az óránkénti 70 kilométeres sebességet. Kiemelten a Soproni-hegység, a Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében az óránkénti 90-110 kilométeres, de akár kezdetben az óránkénti 110-120 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Napközben viharos széllökések továbbra is lehetnek a Dunántúlon – egyre inkább a nyugati részeire korlátozódva –, azonban az óránkénti 90 kilométerest meghaladó széllökések gyakorisága, majd esélye is fokozatosan csökken, és vasárnap este már csak kevés helyen lehet viharos széllökés.

Az előrejelzésében arra is felhívták a figyelmet, hogy a Dunántúl nyugati felében, kétharmad részében vasárnap a reggeli órákat követően szűnni kezd az eső, miközben délkelet felől terjeszkedik egyre kiterjedtebb esőzés. Vasárnap éjfélig az azt megelőző 24 órás csapadékösszeg már csak kis körzetekben haladhatja meg a 20, lokálisan esetleg a 30 millimétert.

Elolvasom a cikket