Itt nézheti élőben Musk űrhajójának visszatérését

A történelem első magánfinanszírozású űrsétája után a „Polaris Dawn” küldetés legénysége visszatér a Földre. A Dragon-kapszula leszállását vasárnap, közép-európai idő szerint 09:36 óra körül tervezik Florida partjainál – jelentette be a SpaceX amerikai űrvállalat az AFP szerint.

A Jared Isaacman milliárdos által vezetett négyfős legénység kedden indult az űrbe Cape Canaveralról, és időnként 1400 kilométerre is eljutott a Földtől – messzebbre, mint bármelyik űrhajós az 1960-as és 1970-es évek Apollo-holdmissziói óta, és háromszor olyan messzire, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS).

Csütörtökön aztán a legénység két tagja elhagyta a kapszulát néhány perces külső küldetésre – ők az első amatőr űrhajósok, akik ezt kormányzati küldetés nélkül tették. A cél a SpaceX által kifejlesztett csúcstechnológiás űrruhák gyakorlati tesztelése volt. Az űrsétájuk végén a legénység egy sor tudományos kísérletet hajtott végre, és tesztelte a SpaceX Starlink műholdas rendszerével való kapcsolatot.

A következő években Isaacman és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk még két küldetést tervez a Polaris program keretében. Ezek között szerepel a SpaceX új, még fejlesztés alatt álló Starship nevű rakétájának első emberes repülése is. A program költségei nem ismertek.

A visszatérést élőben közvetítik majd.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket