Amerikai állampolgárokat ítéltek halálra Kongóban

Hat embert öltek meg Kongóban a nemzetközileg kevéssé ismert ellenzéki személyiség, Christian Malanga által vezetett, májusban meghiúsult puccskísérlet során, amely az elnöki palota és Felix Tshisekedi elnök egyik közeli szövetségese ellen irányult. Malangát halálos lövés érte, miközben ellenállt a letartóztatásnak, nem sokkal azután, hogy élőben közvetítette a támadást a közösségi médiában – közölte a kongói hadsereg.

Malanga 21 éves fiát, Marcel Malangát, aki amerikai állampolgár, és két másik amerikait elítélték a támadás miatt. Édesanyja, Brittney Sawyer azt mondta, hogy fia ártatlan, és csak követte apját, aki egy száműzetésben lévő árnyékkormány elnökének tekintette magát.

A másik amerikai, Tyler Thompson Jr. Utah-ból repült Afrikába a fiatalabb Malangával. A családja azt hitte, nyaralni megy. A harmadik pedig Benjamin Reuben Zalman-Polun, aki a hírek szerint egy aranybányászati vállalaton keresztül ismerte meg Christian Malangát. A céget Mozambikban alapították 2022-ben, a mozambiki kormány által kiadott hivatalos lap és az Africa Intelligence hírlevél jelentése szerint.

Thompson családja azt állítja, hogy nem volt tudomása az idősebb Malanga szándékairól. Ő és Malangáék csak Dél-Afrikába és Eswatiniba akartak utazni.

Az ítélethirdetést egyébként egy „szabadtéri katonai bíróságon” tartották, és élőben közvetítette a helyi televízió.

A múlt hónapban a katonai ügyész, Innocent Radjabu alezredes. felszólította a bírákat, hogy az összes vádlottat ítéljék halálra, kivéve egyet, aki „pszichológiai problémáktól” szenved.

Az év elején Kongó visszaállította a halálbüntetést, feloldva ezzel a több mint két évtizedes moratóriumot, mivel a hatóságok az országban az erőszak és a militáns támadások megfékezéséért küzdenek.

Elolvasom a cikket