Egyre brutálisabbá válik a Sinaloa-kartell belháborúja

A Joaquín „El Chapo” Guzmán drogbáró által alapított Sinaloa-kartell két rivális csoportja közötti harcok rettegésben tartják a csaknem egymilliós város lakosságát. A biztonsági erőket erősítésként Sinaloa fővárosába, Culiacánba küldték, de az iskolákat és az üzleteket bezárták, a vasárnapra, a mexikói függetlenség napjára tervezett ünnepségeket pedig teljesen lemondták.

A mexikói hadsereg tagjai egy üzlet parkolójában, ahol egy férfi holttestét találták meg a mexikói Sinaloa államban, Culiacán Montebello városrészében 2024. szeptember 12-én. Mexikóban folyamatosan növekszik erőszak, amelyeknek nagy része a kábítószer-kereskedelemhez és a bandákhoz kapcsolódik, 2006 óta több mint 450 000 embert öltek meg

A mexikói hadsereg tagjai egy üzlet parkolójában, ahol egy férfi holttestét találták meg a mexikói Sinaloa államban, Culiacán Montebello városrészében 2024. szeptember 12-én. Mexikóban folyamatosan növekszik az erőszak, amelyeknek nagy része a kábítószer-kereskedelemhez és a bandákhoz kapcsolódik, 2006 óta több mint 450 000 embert öltek meg

Fotó: AFP/Ivan Medina

Több ember eltűnt a héten, őket a jelek szerint elrabolták a bűnözők. Az emberek pedig attól tartanak, hogy a drogbandák erőszakkal toboroznak majd a csapataikba. „Az unokatestvéreim már nem hagyják el a házat, a nagynéném nem akarja, hogy kimozduljanak, mert azt mondják, a bűnözők toboroznak” – mondta a 27 éves Estefania Culiacánban az AFP-nek.

Rubén Rocha Moya kormányzó szerint a Sinaloa-kartell belső vitái a július 25-i eseményekre nyúlnak vissza. Aznap tartóztatták le az Egyesült Államok déli részén a kartell társalapítóját, Ismael „El Mayo” Zambadát „El Chapo” egyik fiával együtt. „El Mayo” jelenleg őrizetben van az Egyesült Államokban. Pénteken a New York-i bíróságon tagadott minden vádat. „El Mayo” ugyanakkor azzal vádolja „El Chapo” fiát, hogy csapdába csalta őt az USA-ban.

Ismael „El Mayo” Zambada Garcia keltezés nélküli képei, amelyeket a mexikói főügyészség bocsátott rendelkezésre. A halálos mexikói Sinaloa-kartell társalapítója, Ismael Zambada 2024. szeptember 13-án jelent meg a brooklyni bíróságon, ahol ártatlannak vallotta magát egy sor vádpontban, miután amerikai ügynökök letartóztatták

Ismael „El Mayo” Zambada Garcia keltezés nélküli képei, amelyeket a mexikói főügyészség bocsátott rendelkezésre. A halálos mexikói Sinaloa-kartell társalapítója, Ismael Zambada 2024. szeptember 13-án jelent meg a New York-i bíróságon, ahol ártatlannak vallotta magát egy sor vádpontban, miután amerikai ügynökök letartóztatták

Fotó: AFP/Mexican Attorney General Press Office/Handout

Zambada az 1990-es években alapította a Sinaloa-kartellt „El Chapóval” együtt, akit szintén az USA-ban börtönöztek be. Évtizedekig sikerült újra és újra meglógnia a nyomozók elől, noha az amerikaiak 15 millió dolláros vérdíjat tűztek ki rá.

„El Chapo” már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Miután 2016-ban elfogták és kiadták az Egyesült Államoknak, fiai vették át a kartell vezetését.

Rocha Moya kormányzó most azt mondta, hogy az erőszak „minden bizonnyal” az „El Mayo” támogatói és „El Chapo” fiai, a „Chapitók” közötti hatalmi harc eredménye a Sinaloa-kartellben.

Pénteken az amerikai külügyminisztérium határozottan azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak Sinaloába. Voltak „autólopások, lövöldözések, a biztonsági erők bevetése, útlezárások”, és autókat gyújtottak fel.

Az erőszakhullám pánikvásárlásokhoz is vezetett a lakosság körében, mivel üzletek százai zártak be.

A sinaloai közbiztonsági hatóság szombaton „két gyilkosságról” is beszámolt, ami egybeesett az ügyészség legfrissebb adataival. A hatóság azonban nem pontosította, hogy a két haláleset összefüggésben áll-e a Sinaloa-kartell belső hatalmi harcával. Emellett három civilt öltek meg a hadsereg és „fegyveres civilek” közötti összecsapásokban.

Elolvasom a cikket