A kalózok életelixírje meghosszabbíthatja az életünket

Magyar Tibor
2024. szeptember 15. vasárnap. 12:23
Frissítve: 2024. szeptember 15. 12:26

„Csak azt tudnám miért fogy el mindig a rum?” – hallhattuk a Karib-tenger kalózaiban Jack Sparrowtól. Nagyon sokan szeretik ezt a fajta alkoholt. Míg sok információ van arról, hogy az alkohol káros az egészségre, egyesek szerint mértékkel fogyasztva jót tehet az egészségünknek.

Míg régen cukornád volt benn, a legtöbb mai rumban már melaszt használnak. A rumgyártók a melaszt erjesztik, mielőtt a terméket az általunk ismert és kedvelt itallá desztillálják.

Minél sötétebb a rum, annál hosszabb az erjesztés. Sok főzetben gyakran találunk fűszereket is, amelyek extra ízvilágot adnak.

Sokan hisznek abban, hogy a rum hibátlan bőrt kölcsönöz nekik. Néhányan még rumalapú arcmaszkot vagy bedörzsölést is használnak, amelyek állítólag segítenek a pattanások ellen.

A brit tengerészek a skorbut elleni küzdelem érdekében naponta fogyasztották a rumot. Azonban érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy tanulmány kimutatta, hogy a májbetegségek kialakulásának is megnő a kockázata, ha rendszeresen többet iszunk, mint amit az irányelvek ajánlanak.

A bolygó minden országában van olyan alkohol, amelyiket a megfázás és az influenza kezelésére javasolják. Ezek az italok képesek elpusztítani a megfázást és influenzát okozó vírusokat. Az alkoholnak fájdalomcsillapító hatása van. Tehát, még ha nem is valószínű, hogy meggyógyítja a torokfájást, talán egy kicsit kevésbé érzi a kellemetlen tüneteket.

A rum vérhígítóként működik, és segít növelni a jó koleszterinszintet. Megakadályozza az artériás elzáródások kialakulását a szervezetben, és bizonyítottan segít a perifériás érbetegségek kezelésében is. Ennélfogva jótékonyan hat a szívre.

Egy feles rum mindössze körülbelül 97 kalóriát tartalmaz. Tehát, ha figyel a súlyára, élvezze a rumot tisztán vagy jéggel.

Tanulmányok szerint a rum csökkenti a rossz koleszterinszintet és alacsonyan tartja a szervezet vércukorszintjét. Tehát jó a cukorbetegség megelőzésére, feltéve, hogy nem koktélként fogyasztjuk más, cukortartalomban gazdag gyümölcslevekkel és folyadékokkal.

A rum remek stresszoldó. Nyugtatóként működik, lelassítja a központi idegrendszer tevékenységét, ezáltal csökkenti a szorongást és a stresszt a szervezetben. Ezáltal nyugodt alvást is biztosít.

Különböző betegségek viszkető fejbőrhöz, korpásodáshoz, hajhulláshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek. Mivel a rum fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, használata védelmet nyújthat mindezen különböző hajproblémák ellen. Csak fogjon néhány vattát, mártsa egy tál rumba, és csepegtesse végig a fejbőrén. Hagyja hatni fél órán át, majd öblítse le. Ha ezt rendszeresen megteszi, egészséges fejbőrt és dús hajnövekedést kap.

A rum mérsékelt mennyiségű fogyasztása a csontok ásványi sűrűségének növekedéséhez vezethet, így a csontok erősebbek lesznek. Ez megelőzheti a csontritkulást, és segíthet az ízületi gyulladás enyhítésében, ami csökkenti a törékeny csontok okozta törés kockázatát.

Tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt mennyiségben rumot fogyasztó embereknél körülbelül 38 százalékkal kisebb a veserák, a pajzsmirigyrák és a limfóma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak.

A rum mérsékelt fogyasztása hasznos az epekő és az epehólyagbetegség kockázatának csökkentésében.

A rum mértékletes fogyasztása segít megelőzni az olyan agyi problémákat, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rum fogyasztása 3-5 évvel növelheti az ember várható élettartamát. Ennek oka, hogy a rum olyan csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek javítják a fizikai és mentális jólétet. Tehát, ha rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztjuk, nagyon jótékony hatással lehet az általános egészségi állapotunkra.

Elolvasom a cikket