Egy ritka daganat ritka tünetei

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 15. vasárnap. 12:38

Az orr az orrüregbe nyílik. Az orrüreg a szájpadlás tetején fut végig, majd kissé lefelé fordul, hogy csatlakozzon az orrgarathoz. Az orrmelléküregek a csontokban lévő, levegővel telt terek, melyek az orrüreghez kapcsolódnak. Azért nevezik orrmelléküregeknek, mivel az orr körül helyezkednek el. A különböző melléküregeket attól függően nevezték el, hogy melyik csontban találhatók.

A daganatok az orrüreget és a melléküregeket alkotó bármelyik sejtből kiindulhatnak. A laphámsejtek laphámrákká alakulhatnak – ez az orr- és orrmelléküregi daganatok leggyakoribb típusa. A kisebb mirigysejtek adenokarcinómává, adenoid cisztás karcinómává és mucoepidermoid rákká alakulhatnak – ezek a második leggyakoribb orr- és orrmelléküregi daganatok.

Az orr- vagy orrmelléküreg differenciálatlan karcinómája nagyon gyorsan növekvő daganattípus. A rendellenes sejtek alapján nehéz megmondani, milyen típusú sejtből indult ki a rák (innen az elnevezése: differenciálatlan, azaz nem megkülönböztetett).

A melanoma általában a bőr napnak kitett területein alakul ki, de az orrüregben és az orrmelléküregekben is megjelenhet.

Az olfaktórikus neuroblasztóma a szaglóidegből kiinduló rák.

A limfómák az immunrendszer sejtjeiből alakulnak ki, és az orrüreg és orrmelléküregek harmadik leggyakoribb rákos megbetegedése. Az ezen a területen előforduló limfómák egyik típusát, a nazális NK/T-sejtes limfómát korábban lethális középvonalbeli granulómának nevezték.

A szarkómák az izom-, csont- és porcsejtek daganatos átalakulása révén jönnek létre, ezek a test bármely részén kialakulhatnak, beleértve az orr- és orrmelléküregeket is.

Az orr- és orrmelléküreg rosszindulatú daganataira olyan tünetek utalhatnak, mint az orrdugulás, mely nem javul, illetve idővel rosszabbodik; a fájdalom a szemek felett vagy alatt; a légzés nehezebbé válása az egyik oldali orrlyuk elzáródása miatt; a váladékcsorgás az orrüreg hátsó részén és a torokban;az orrvérzés, az orrból szivárgó genny; a szaglással kapcsolatos problémák; a zsibbadás vagy fájdalom az arc egyes részein; a fogak meglazulása vagy zsibbadása; a duzzanat vagy csomó az arcon, a szájpadláson vagy az orr belsejében; az állandóan könnyező szemek; az az egyik szem kidudorodása; a látás elvesztése vagy megváltozása; a fájdalom vagy nyomásérzés az egyik fülben; a halláscsökkenés, a fejfájás, a szájnyitási zavarok vagy a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.

Amennyiben a fent felsoroltak közül egy vagy több tünet jelentkezik Önnél, az még nem jelenti, hogy orr- vagy orrmelléküregi rákja van. Hasonló tüneteket nagyobb valószínűséggel számos más betegség, hétköznapi fertőzés is okozhat. Megbetegedés esetén vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, és kérje segítségét a megfelelő kezelési mód megválasztásában. Ha tünetei tartósan fennállnak és kezelés hatására sem múlnak el, mindenképpen menjen vissza kezelőorvosához további kivizsgálás céljából, vagy keresse fel a területileg illetékes fül-orr-gégészeti rendelést.

A dohányzás és a passzív dohányzás nagymértékben növeli az orr- és orrmelléküregi rák kialakulásának kockázatát, különösen a laphámsejtes típusét.

A humán papillomavírus magas kockázatú típusai által okozott fertőzés összefüggésbe hozható az orr- és orrmelléküregi daganatok kialakulásával is.

Bizonyos munkakörökben dolgozó embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú orrüreg- és orrmelléküregrák. Úgy tűnik, hogy a megnövekedett kockázat összefüggésben van a munka során belélegezett anyagokkal.

A légszennyezés oxidatív stresszt és gyulladást válthat ki az orrüreg és az orrmelléküreg sejtjeiben, ezért szintén daganatok kialakulásához vezethet.

Elolvasom a cikket