Egyre élesebb az amerikai elnökválasztási kampány

A friss közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Harris kampánya lendületet kapott, miután a jelöltek összecsaptak a Philadelphiában rendezett elnökjelölti vitán.

Minden felmérés azt mutatja, hogy a párharcból a demokrata alelnök került ki győztesen.

Harris 2,8 pontos előnnyel vezet Trump előtt a FiveThirtyEight által összeállított országos közvélemény-kutatások legfrissebb átlaga szerint. Ebben viszont még benne vannak a szeptember elején készült mérések is.

Egy vadonatúj, a keddi vitát követő két napban készült felmérés azonban azt mutatja, hogy Harris a regisztrált szavazók körében +5 pontos előnyre tett szert. Az Ipsos és a Reuters országos közvélemény-kutatása szerint, amelyben 1405 regisztrált választópolgár vett részt, Harris 47 százalékon áll, Trump pedig 42 százalékon.

Ezzel Harris előnye 1 ponttal nőtt az augusztus végi ugyanilyen felméréshez képest, amikor Harris a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, Trump pedig 41-et. Az erősebb előny azt sugallja, hogy a vita pozitívan hatott Harris közmegítélésére.

Érdemes hozzátenni, ez egybevág a vita után közvetlenül készített felméréssel, amely szerint a két jelölt teljesítményére a műsor hatására a megkérdezett regisztrált szavazók 4 százaléka azt mondta, megváltozott a véleménye.

Elolvasom a cikket