Újabb botrány rázta meg Berlint

Az izraeli kormány már tavaly több ezer lőszert szeretett volna beszerezni a harckocsijai számára, valamint további kéréseket nyújtott be egyéb fegyverzetre. A zsidó állam számára, amely jelenleg több fronton harcol a Hamász és a Hezbollah ellen, különösen fontos bizonyos fegyverek külföldről történő beszerzése.

Alig néhány napja David Lammy brit külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság korlátozza az Izraelnek történő fegyvereladásokat. Ezzel szemben a német kormány engedélyezi nehézfegyverek eladását, csak éppen egy másik közel-keleti országnak, a Katari Emirátusnak.

Berlin 2024 első felében hagyta jóvá a több mint 100 millió euró értékű fegyvereladást. A Bild szerint az engedélyek fő eleme a modern RCH 155-ös kerekes-haubikok eladására vonatkozik.
A rendszer alapja a 2000-es önjáró löveg, de a Boxer kerekes páncélozott jármű alvázára épül, és csak két katonát igényel. Cserébe Katar a 24 darab 2000-es önjáró lövegből a felét Ukrajnának adja – a járműveket Németországban fogják felújítani.

Remko Leemhuis, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság igazgatója bírálta, hogy a német kormány most éppen annak az államnak ad el fegyvereket, amelyik évek óta a Hamász vezetésének ad otthont: „Érdemes még egyszer felidézni, hogy ezek az emberek hogyan ünnepelték az október 7-i antiszemita tömeggyilkosságot Katarban” – mondta Leemhuis a Bildnek.

„Mindenkinek ezt az eseményt kellene szem előtt tartania, amikor legközelebb német politikusok az államérdekre hivatkoznak, és Németország különleges felelősségét hangsúlyozzák Izrael biztonságáért” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket