Orvosi tanácsok a rák korai felismeréséhez

Elena Smirnova onkológus és proktológus fontos információkat osztott meg arról, hogyan lehet felismerni a bélrák korai jeleit. Gyakran az emésztési problémák, például a hasi fájdalom vagy a gyomorégés oka lehet a túlevés vagy a rossz táplálkozás, és nem feltétlenül fenyegetőek. Ha azonban ezek a tünetek rendszeressé válnak vagy súlyosbodnak, az komolyabb probléma jele lehet – írta meg a Pravda.

Különös figyelmet kell fordítani a gyakori hasi fájdalomra, a gyomorégésre, a hányingerre, a kifejezett puffadásra és a hasi nehézkedésre. Különösen aggasztó tünet a hosszan tartó, vérrel kevert székletürítés, ami vastagbélrákra utalhat.

Egy nemrégiben végzett, mintegy 25 millió ember bevonásával készült nagyszabású tanulmány szerint a székletben lévő vér és a hasi fájdalom gyakori a korai vastagbélrákban szenvedőknél. Ezt támasztják alá a vizsgálatban résztvevők közel felének adatai.

Fontos figyelni az olyan tünetekre is, mint a megmagyarázhatatlan fogyás, a rossz étvágy és a láz. Ilyen esetekben érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Különösen igaz ez azokra, akiknek a családjában már előfordult rákos megbetegedés, valamint azokra, akik már betöltötték a 40-45. életévüket. Az orvos azt tanácsolja, hogy gasztroenterológus és proktológus vizsgálja meg, még akkor is, ha nincsenek nyilvánvaló tünetek.

További információ a https://www.pravda.ru/news/health/2090987-early_colorectal_cancer_signs/ oldalon olvasható.

Elolvasom a cikket