Az alkohol, amelyik csökkenti a koleszterinszintet és küzd a fertőzések ellen

Mit tudunk a feketeribizli-borostyánról

A feketeribizli-borbolya gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek védik a sejteket és a szöveteket a szabad oxigéngyökök káros hatásaitól, és nyugtatják a szervezetben a gyulladást.

A fekete ribiszke (Aronia melanocarpa) hazánkban gyakori cserje. Ez a növény igénytelen, így száraz talajon és nedves területeken egyaránt megterem. A növény alapanyagai a levelei, virágai és termései. A virágokból főzetet kell készíteni, de a legértékesebbek a gyümölcsök, amelyekből gyümölcslevek, lekvárok és gyógyászati tinktúrák készülnek.

A fekete ribiszke-borostyánból nem nehéz tinktúrát készíteni, ehhez mindössze 6 összetevőre van szükség. Egy nagy befőttesüveget, gézt vagy szitát a szűréshez és üvegpalackokat is elő kell készíteni.

Mikor kell használni a feketeribizli-tinktúrát?

A feketeribizli-borbolya gyümölcse ismert értékes egészségjavító tulajdonságairól, ezért gyakran a világ egyik leghasznosabbjának tartják. Mindez az antociánoknak, azaz az antioxidáns csoportba tartozó vegyületeknek köszönhető, amelyek megvédik a sejteket és a szöveteket a szabad oxigéngyökök káros hatásaitól.

A fekete csipkebogyó emellett élelmi rostokban is gazdag, ami szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Hiányuk székrekedést okoz és növeli a vastagbélrák kockázatát.

A feketecserje tinktúra számos értékes vitamin és ásványi anyag forrása, köztük vas, magnézium és kálium, amely jótékonyan hat a keringési rendszerre, kíméletesen csökkenti a vérnyomást és segít az ödéma leküzdésében.
Ez a gyógyital gazdag rutinban, amely a C-vitaminnal együtt lezárja az ereket és csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni fogékonyságát.

A tinktúra tulajdonságai
– antioxidáns
– gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer
– vírusellenes szer
– antibakteriális hatású
– parazitaellenes
– vizelethajtó
– erősítő
– csökkenti az LDL-koleszterinszintet
– csökkenti a vércukorszintet

A feketeribizli-borostyán tinktúra terápiás keverék, és az ajánlott adagot nem szabad túllépni, ami maximum 50 ml naponta.

A feketeribizli-tárnicsnak hipoglikémiás hatása van, ezért a 2-es típusú cukorbetegségben, prediabéteszben vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek nem szabad meghaladniuk a 20 ml/nap mennyiséget. Ezen kívül ezekben a betegségekben konzultáljon orvosával a feketeribizli-tinktúra használatáról.

Összetevők a feketeribizli-bibircsvirág tinktúrához:
– 1000 g fekete ribiszke-borbolya gyümölcs
– 500 ml vodka
– 500 ml alkohol
– 550 ml víz
– 350 g cukor
– egy citrom leve

Hogyan készítsünk tinktúrát a feketeribizli-borostyánból?

A gyümölcsöket csak érett, elszíneződés és sérülés nélkül kell gyűjteni, majd alaposan öblítsük le folyó víz alatt. Ha édesebb tinktúrát szeretne, mosás után 12-24 órán keresztül fagyassza le őket.

A friss feketeribizli-tobozbogyót öntsük egy lábasba, adjunk hozzá 150 ml vizet, és fedő alatt főzzük 10 percig – ettől a gyümölcs elveszíti fanyar ízét. Hagyjuk kihűlni.

Öntsünk mindent egy előre sterilizált üvegbe, öntsük rá az alkoholt, és hagyjuk sötét helyen 5 napig, minden nap ne felejtsük el felrázni az üveget.

Az így kapott keveréket szűrjük át egy szitán vagy gézen. Öntse az alkoholos oldatot egy befőttesüvegbe.

Készítse el a szirupot – forralja fel a cukrot és a vizet, majd keverje kissé sűrűre.
Öntse a cukorszirupot a gyümölcslé-alkoholos oldatba, adja hozzá a citromlevet, és alaposan keverje össze.

Öntse üvegekbe, és hagyja feketén több mint 6 hónapig. Ez idő elteltével a tinktúra fogyasztásra kész.

Elolvasom a cikket