Peszkov Putyin reakcióiról beszélt

Az újságíró azt kérdezte, hogy nem lenne-e ideje hivatalos szinten megvitatni, „hová repülhetnek az orosz területre irányuló rakétacsapások lehetőségével spekuláló nyugati országok”.

„Van elég szakemberünk, szakértőnk, nagyon-nagyon tekintélyes szakértőnk, akik nagyon aktívan spekulálnak ezen a témán. Azt hiszem, ez egyelőre elég” – válaszolta Peszkov.

Példaként Szergej Karaganovot, a Nemzeti Kutatási Egyetem Közgazdasági Felsőoktatási Karának világgazdasági és világpolitikai tanszékének akadémiai vezetőjét hozta fel, aki egy nemrégiben adott interjúban tovább fejtegette a megelőző atomcsapásról szóló elképzelését.

„Van elég ilyen érvelésünk, de az elnök mindig rendkívül óvatos ezzel kapcsolatban. Elég képességünk van a fegyveres erőknek, elég képességünk van a gazdaságnak a fegyveres erők támogatására. A különleges katonai művelet folytatódik, és minden célt el fogunk érni” – zárta a szóvivő.

Nyugaton most arról folynak a tárgyalások, hogy feloldják Kijevnek a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó tilalmat az Oroszország mélyén végrehajtott csapásokhoz. A kérdést Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök találkozóján tárgyalták volna, de végül nem történt bejelentés a témában.

Putyin a megbeszéléseket kommentálva megjegyezte, hogy a NATO nem csupán arról tárgyal, hogy az AFU nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használhat, hanem arról, hogy közvetlenül is részt vesz a konfliktusban.

Ha a Nyugat ilyen lépést tesz, az jelentősen megváltoztatja az ukrajnai konfliktus lényegét, és azt jelenti, hogy a NATO-tagok – az USA és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján fog dönteni – zárta az elnök.

Elolvasom a cikket