Így kapcsolódik a kutyák agya az emberével + VIDEÓ

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy amikor az emberek beszélgetnek vagy közösen dolgoznak valamin, az agyi aktivitásunk szinkronizálódhat a kulcsfontosságú régiókban. A kínai kutatók által végzett vizsgálat azonban az első olyan kísérletsorozat, amely hasonló jelenségről számolt be az emberek és egy másik faj között. A szakemberek úgy mérték az emberek és a kutyák agyi aktivitását, hogy elektródákat helyeztek a koponyára. A kísérlethez tíz fiatal beagle-t „párosítottak” ismeretlen emberekkel, és a „párok” öt napon keresztül ismerkedtek egymással.

A kísérletek során az ember–kutya párok nonverbális kommunikációt folytattak, például kölcsönösen nézték egymást, vagy a gazdi megsimogatta kedvencét. Kontrollként az ember és a kutya szintén egy szobában tartózkodott, és nem lépett kapcsolatba egymással.

„Megfigyeltük, hogy a frontális és parietális régiókban az ember-kutya agy közötti korrelációk drámaian megnövekedtek akkor, amikor egymás szemébe néztek” – mondta Wei Ren biológus, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Amikor az emberek csak simogatták a kutyákat, a csapat hasonló szinkronizációs mintázatokat figyelt meg, de ebben az esetben a szinkronitás a parietális agyi régióban volt erősebb.

Neurális szinkronizálás a kutyák és emberek között

Embereknél a frontális és a parietális agyi régiók aktivitása egyaránt összefügg a közös figyelemmel. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy amikor az emberek megsimogatják a kutyájukat, a frontális lebeny aktivitása megugrik, amely a szakemberek szerint arra utal, hogy a gazdák nagyon figyelnek a háziállatukra és érzelmileg elkötelezettek. Eddig azonban nem bizonyították, hogy ez az aktivitás tükröződik a kutya agyában is.

Az Advanced Science című folyóiratban publikált vizsgálatban amikor az embereket arra kérték, hogy simogassák meg a kutyákat, és nézzenek a szemükbe, a kettőjük közötti agyi aktivitás még jobban összekapcsolódott, mint amikor csak simogatták vagy csak nézték az ebeket.

A kutatók egy speciális matematikai algoritmust alkalmaztak annak kiderítésére, hogy melyik agy vezeti ezt a ritmikus idegtáncot:

  • az emberé vagy
  • a kutyáé.

A csapat összekapcsolta az egyes ember-kutya interakciók adatait, és megállapította, hogy az emberi agy kezdeményezte a párosított neurális aktivitást. A vizsgálat során az agyak közötti szinkronizáció nőtt az ember-kutya párok között, amely a tudósok szerint azt jelzi, hogy a két lény erősen kötődik egymáshoz.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket