Az ukrajnai háborúról és a migrációról egyeztetett az olasz és a brit kormányfő

MH/MTI
2024. szeptember 16. hétfő. 18:34

Giorgia Meloni közös sajtótájékoztatójukon kijelentette, továbbra is támogatják Kijevet azzal a céllal, hogy a háború véget érjen, és Ukrajnában helyreálljon a béke és a szabadság, és megkezdődjön az újjáépítés. Az olasz kormányfő megjegyezte, segíteni akarnak, hogy Ukrajna a lehető legjobb feltételeket tudja megteremteni a béketárgyalások elindítása érdekében.

Sir Keir Starmer hozzátette, hogy Nagy-Britannia és Olaszország továbbra is egymás mellett állva támogatja Ukrajnát, „ameddig csak szükséges”. Hangsúlyozta, hogy a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport olasz elnöksége alatt, vagyis még az év vége előtt ötven milliárd eurót akarnak Kijevnek juttatni.

Róma 2025-ben konferenciát rendez Ukrajna újjáépítésére, ahogyan Londonban is történt 2023-ban.

Az olasz és a brit fél a békét szorgalmazta a Közel-Keleten is, ami „nem könnyű, de sürgős és életfontosságú” cél – mondta a brit miniszterelnök.

A migrációval kapcsolatban mindkét fél az emberkereskedelem elleni küzdelmet nevezte a legjobb megoldásnak.

Giorgia Meloni elmondta, hogy a rendőri és titkosszolgálati hatóságok együttműködése mellett segítség lenne, ha az Europol és az Interpol is külön egységet állítana fel az emberkereskedő bűnszervezetek elleni fellépés érdekében. Hangoztatta, hogy nehéz az országoknak egyedül cselekedni az emberkereskedő szervezetekkel szemben, amelyek például Banglades és az olasz partok között két kontinens több országán, szárazföldön és vízen keresztül tudják szállítani az embereket.

„Nem szabad tartani újfajta megoldások kipróbálásától” – mondta Meloni az Albániában épülő, olasz migránstáborokra utalva, amelyek Meloni szerint a következő hetekben nyílhatnak meg.

Róma arról állapodott meg Albániával, hogy ottani táborokban helyezik el a menedékkérőket. Kérdésre reagálva Giorgia Meloni hangoztatta, hogy Róma semmilyen olasz vagy európai uniós jogot nem sért meg azzal, hogy nem a saját területén, hanem Albániában vizsgálja meg az érkezők jogosultságát az Olaszországba való belépéshez. Úgy vélte, hogy az albániai táborok segítenek a teljesen megtelt olaszországi menekültügyi központok felszabadításában, és nyomást gyakorolhatnak, hogy az emberek ne induljanak útnak.

A sajtótájékoztatón közölték, hogy Nagy-Britanniában mintegy hatszázezer olasz él és dolgozik. Bejelentették, hogy a Leonardo védelmi ipari vállalat 400, a Marcegaglia acélgyár pedig közel 100 millió font értékben fektet be Nagy-Britanniában.

Elhangzott, hogy Olaszország Nagy-Britanniával és Japánnal együttműködésben részt vesz a Global Compact Air Programme nevű programban hatodik generációs vadászgépek gyártásában még 2035 előtt.

Elolvasom a cikket